Pilne akcje

Czym są pilne akcje?

Pilne akcje to ogólnoświatowe akcje wysyłania apeli w sprawach osób, których podstawowe prawa człowieka są łamane. Są to np. osoby zagrożone egzekucją, torturami, więźniowie sumieniaaresztanci pozbawieni kontaktu z adwokatem i rodziną oraz niezbędnej opieki medycznej, uchodźcy, osoby zagrożone przymusowymi wysiedleniami.

Dzięki pilnym akcjom udało się przez ostatnie 30 lat pomóc ponad 16 000 osobom .

Pilna akcja to krótki tekst składający się z opisu przypadku, wskazówek dot. treści apelu i rodzaju działań, które należy podjąć np. wysyłka listu, e-maila, działania social media. Najczęściej działania są skierowane do przedstawicieli władz kraju, którego akcja dotyczy, np. ministrów, prezydentów, gubernatorów.

Działanie każdy może podjąć samodzielnie w domu. Nie trzeba w tym celu zapisywać się do Amnesty International. Znajomość języków obcych też nie jest wymagana - można pisać po polsku, ale warto wtedy podkreślić w treści nazwisko bohatera / bohaterki pilnej akcji, żeby ułatwić adresatowi przyporządkowanie listu do konkretnej sprawy. Różnorodność języków w jakich pisane są apele wywiera na adresatach dużo większe wrażenie, niż gdyby wszystkie były pisane po angielsku.

Aby ułatwić Wam wysyłanie Pilnych Akcji, często załączamy treść przykładowego listu dotyczącego danej sprawy.

Wszystkie Pilne Akcje są rozsyłane e-mailem do członków Sieci Pilnych Akcji. Aktualne Pilne Akcje zamieszczamy poniżej.

ABY ZAPISAĆ SIĘ DO SIECI PILNYCH AKCJI PODAJ SWÓJ ADRES E-MAIL W OKIENKU OBOK.

Aktualne pilne akcje

PILNA AKCJA: Egzekucja Iranki możliwa w każdej chwili.

Wyrok śmierci wydany na Irankę, Reyhanę Jabbari, został skierowany do biura odpowiedzialnego za organizację egzekucji w Teheranie. Wyrok przekazany do tej jednostki może być wykonany w każdej chwili.

15.04.2014

Paraskevi Kokoni

PILNA AKCJA: Sprawcy przemocy przeciw Romom muszą zostać osądzeni.

Dwóch mężczyzn podeszło do mnie, a reszta zaczęła uderzać i kopać Kostasa. Wołałam o pomoc, ale nikt nie przyszedł nam pomóc.

08.04.2014

PILNA AKCJA: Syryjka sądzona za pomoc uchodźcom.

Syryjka, Yara Faris, została aresztowana przez syryjską służbę bezpieczeństwa państwa 8 grudnia 2013. W więzieniu Adra oczekuje na rozprawę przed trybunałem ds. zwalczania terroryzmu, oskarżona o pomoc w dystrybucji żywności i pomocy humanitarnej wśród uchodźców wewnętrznych.

01.04.2014

Uzbrojone oddziały na Krymie, fot. Mateusz Mularski

DOBRA WIADOMOŚĆ: Porwani na Krymie aktywiści uwolnieni!

Na wolności znalazła się łącznie dziewiątka zatrzymanych, którzy zaginęli na Krymie w drugim tygodniu marca.

17.03.2014

Fot. andresAzp / CC BY-ND / Flickr

PILNA AKCJA: Kolejne ofiary śmiertelne w Wenezueli.

W trwających od 6 lutego gwałtownych protestach i starciach zginęły kolejne ofiary. Łącznie życie straciło już 21 osób, a ponad 300 odniosło obrażenia. Wśród ofiar znaleźli się zarówno zwolennicy jak i przeciwnicy rządu oraz funkcjonariusze służb bezpieczeństwa. Aresztowano ponad 1300 osób, z...

11.03.2014

Displaying results 1 to 5 out of 380

Sieć pilnych akcji

Zapisz się, aby otrzymywać powiadomienia o Pilnych Akcjach i pomagać ludziom w potrzebie.

ok

Przeczytaj co to są Pilne Akcje