OPINIA Komisji Rewizyjnej VI/ 2006

26.03.2007

Tagi: Komisja Rewizyjna

W dniu 30 września 2006 r  do Komisji Rewizyjnej wpłynął wniosek złożony przez grupę członków o przeprowadzenie kontroli w sprawie -przedłużających się problemów ze stroną internetową- zgodnie z art.12.2  Regulaminu Komisji Rewizyjnej. Komisja postanowiła wniosek uwzględnić.

W wyniku przeprowadzonych czynności kontrolnych, Komisja stwierdza, co następuje:

1. Umowa zawarta w dniu 20 lipca 2006 r. z firmą INTERIA SA była korzystna z punktu widzenia finansowego, natomiast nie zawierała klauzuli dotyczącej terminu udostępnienia pakietu hostingowego oraz przewidywała roczny okres świadczenia usługi. W porównaniu z umowa zawarta z firma Webstyle w 2004 r., umowa obecna nie zawierała klauzuli dotyczącej sposobu usuwania nieprawidłowości.

Zarząd Stowarzyszenia podpisując umowę powinien zwrócić w większym stopniu uwagę na konieczność ochrony ciągłości działań stowarzyszenia.

2. W badanym okresie maj - wrzesień 2006 r. w biurze Stowarzyszenia nastąpiły istotne zmiany personalne. Wplynelo to rowniez na podzial obowiazkow miedzy pracownikami biura. Za pewne uchybienie mozna uznac fakt, iz dopiero w lipcu 2006 r. wyznaczono osobe kordynujaca prace nad strona.

Komisja zauwaza rowniez, iz w dniu 12 sierpnia 2006 r. odbylo sie spotkanie zarzadu, przyspieszone ze wzgledu na sytuacje w biurze stowarzyszenia, w tym awarie strony internetowej. <s></s>

3.Należy zauważyć, że awaria strony internetowej miała wpływ na realizacje przez Stowarzyszenia planu operacyjnego. Należy zauważyć, że awaria strony internetowej miała wpływ na realizacje trzech celów planu operacyjnego 2006 , w tym działań związanych z kampania SVAW.

Komisja Rewizyjna zwraca uwagę, że działanie strony internetowej jako kluczowego -medium- w działaniach organizacji powinno zostać objęte szczególnym monitoringiem Zarządu.

4. Awaria strony internetowej nie wpłynęła znacząco na wpływy finansowe Stowarzyszenia.

Biorąc to pod uwagę, Komisja Rewizyjna zaleca:

1. Doprowadzenie w jak najszybszym czasie do podpisania umowy na warunkach odpowiadających potrzebom stowarzyszenia i prowadzonym kampaniom w sprawie prowadzenia strony internetowej.

2. Przyjęcie przez Zarząd wewnętrznej procedury monitoringu dzialania strony internetowej.<s></s>

Jednocześnie Komisja Rewizyjna nie stwierdza, iż uchybienia związane ze stroną internetową w poważny sposób zagroziły działalności stowarzyszenia określonej w paragrafie 7 ustęp 1 Statutu Stowarzyszenia Amnesty International

Warszawa, 30 października 2006

Jak możesz pomóc?

Przekaż donację na wybrany cel, każda złotówka ma znaczenie.

Wpłać

Dołącz do 3 milionów ludzi
działających na całym świecie na
rzecz praw człowieka.