Łodź: Spotkanie ze słoweńskim aktywistą praw człowieka ? Tomo Kriznarem oraz Suleimanem Jamous z Darfuru – Łódź 26.11.08

Tomo Kriznar jest słoweńskim podróżnikiem i działaczem, byłym wysłannikiem rządu Słowenii do Darfuru. Zasłynął m.in. swoją akcją -Rowerem po Tybecie-  oraz filmem dokumentalnym własnego autorstwa – -Dar Fur war for water-, opowiadającym o kulisach konfiliktu darfurskiego.
Suleiman Jamous to jeden z prawdziwych bohaterów wybijających się ze świata zaciętego konfliktu, toczącego się w Darfurze nieprzerwanie od 5 lat. Jako naczelny koordynator ds. humanitaryzmu w ruchach oporu, uczynił więcej niż ktokolwiek inny, aby umożliwić ruchom humanitarnym niesienie  pomocy i dotarcie do dziesiątek tysięcy Darfurczyków, którzy w innym przypadku musieliby zamieszkać w obozach dla przymusowych wysiedleńców. Mimo, że jest postacią politycznie zaangażowaną (humanitarian officer w opozycyjnym Sudan Liberation Army), to cieszy się zaufaniem i szacunkiem dowódców wojskowych wszystkich opcji politycznych.
Konflikt w Darfurze to jeden z najzacieklejszych i najstraszniejszych toczących się obecnie na świecie konfliktów. Trwające od 5 lat walki między arabskimi koczownikami a czarną ludnością osiadłą pochłonęły już ponad 300 tysięcy ofiar i zmusiły ponad 2 miliony ludzi do opuszczenia swoich domów. Uciekli na pustynię lub do przepełnionych obozów. Rząd Sudanu udaje, że nie uczestniczy w tym konflikcie, tymczasem wspiera atakami z powietrza dokonujących grabieży i zbrodni wojennych Dżandżawidów. Broń w rejon konfliktu dostarczają Chiny i Rosja. Niektóre regiony Darfuru są tak niebezpieczne, że nie dociera tam żadna pomoc humanitarna.
O powadze problemu świadczą słowa Tawandy Hondora, zastępczyni dyrektora programu Amnesty International ds. Afryki: -Deklaracje to nie wszystko.
W czasie spotkania obaj goście opowiedzą o swojej działalności, a także odpowiedzą na wszelkie pytania. Wyświetlony zostanie również dokument -Dar Fur war for water-, autorstwa Tomo Kriznara.
Serdecznie zapraszamy!
Kontakt: Bartosz Kostrzewski 792-588-006lodz9@amnesty.org.pl