Światowy Dzień Jogi pod patronatem Amnesty International – Amnesty International

Światowy Dzień Jogi pod patronatem Amnesty International

Zajęcia specjalne odbędą się pomiędzy 11.00 a 13.00 lokalnego czasu, strefy czasowej danego kraju – w ten sposób odbędzie się 24-godzinny maraton jogi, który obejmie cały świat. Nasze myśli i naszą energię poświęcimy zagadnieniom praw człowieka na świecie.
Amnesty International po raz trzeci patronuje akcji. W roku poprzednim w polskiej edycji akcji udział wzięło 10 szkół jogi w 9 polskich miastach, które przeprowadziły zajęcia dla ponad 200 osób! Udało nam się zebrać 3 211 złotych, które zostały przekazane na wsparcie mieszkańców Zimbabwe – kraju doszczętnie wyniszczonego w czasie trwającego 28 lat reżimu Roberta Mugabe. Mamy nadzieję, że w tym roku nasza akcja spotka się z szerokim odzewem i stanie się istotnym impulsem do działania.
Do tej pory do udziału w projekcie zgłosiło się 16 szkół jogi w całej Polsce, m.in. w Gdańsku, Lęborku, Poznaniu, Warszawie, Łodzi, Wrocławiu, Jeleniej Górze, Kielcach i Gliwicach.
Podczas tegorocznego Światowego Dnia Jogi będą zbierane fundusze na wsparcie organizacji Lekarze bez Granic (Médecins Sans Fronti-res, MSF). Jest to niezależna międzynarodowa organizacja humanitarna, która niesie bezpośrednią pomoc medyczną ludności dotkniętej konfliktami zbrojnymi, epidemiami, katastrofami naturalnymi i spowodowanymi przez człowieka oraz pozbawionej podstawowej opieki medycznej w ponad 60 krajach na całym świecie. Działając podczas sytuacji zagrożeń, a także w okresie zwalczania ich następstw, Lekarze bez Granic zapewniają podstawową opiekę medyczną i rehabilitację, prowadzą szpitale i kliniki, wykonują operacje chirurgiczne, walczą z epidemiami, prowadzą kampanie szczepień ochronnych, zarządzają centrami dożywiania dla głodujących dzieci oraz oferują pomoc psychologiczną. Gdy istnieje taka potrzeba, organizacja zajmuje się również budową studni i dystrybucją czystej wody pitnej oraz podstawowych artykułów sanitarnych. Więcej informacji na temat działania lekarzy bez Granic można znaleźć na stronie internetowej: www.msf.org.
Idea Światowego Dnia Jogi istnieje od 2007 roku. Poprzednie edycje zakończyły się dużym sukcesem. W 2007 roku w akcji wzięło ponad 200 szkół jogi z 36 państw. Była ona poświęcona walce z przemocą wobec kobiet i dziewcząt w Afganistanie, na rzecz których przekazano całą zebraną wówczas kwotę pieniężną w wysokości 14 657 euro. W 2008 roku zebrano 23 394, które przeznaczono na walkę z łamaniem praw człowieka w Chinach. W roku 2009 na wsparcie mieszkańców Zimbabwe udało się zebrać 7 500 euro.
Więcej informacji na: www.amnesty.org.pl, www.worldyogaday.net, www.msf.org
Dodatkowe informacje:
Agnieszka Krzyżak