Życie cywilów w Południowej Osetii i Gruzji znajduje się w niebezpieczeństwie! – Amnesty International

Życie cywilów w Południowej Osetii i Gruzji znajduje się w niebezpieczeństwie!

PILNA AKCJA NR 220/08 – GRUZJA / ROSJA
Żadnej ze stron konfliktu nie wolno bezpośrednio atakować cywilów, ich domów ani innych celów cywilnych. Strony  muszą też unikać atakowania w sposób, który uniemożliwia rozróżnienie pomiędzy celami wojskowymi i cywilnymi albo w sposób, który wiąże się z nieproporcjonalnymi stratami wśród ludności lub obiektów cywilnych.
Gruzja i Rosja muszą ponadto zapewnić ochronę i swobodne przejście uchodźcom uciekającym przed  działaniami wojennymi oraz zapewnić nieskrępowany dostęp do pomocy humanitarnej osobom z terenów dotkniętych konfliktem. Tysiące ludzi zdążyły już opuścić Południową Osetię, także przekroczywszy granicę z wchodzącą w skład Federacji Rosyjskiej Północną Osetią. Międzynarodowe prawo humanitarne, w szczególności dot. ochrony cywilów, powinno być również przestrzegane w drugim, powiązanym konflikcie, który rozpala się w Wąwozie Kodorskim, na granicy z innym oderwanym od Gruzji regionem – Abchazją.
TŁO SPRAWY
Po miesiącach narastającego napięcia i niedawnych incydentach zbrojnych na niewielką skalę konflikt pomiędzy Gruzją a oderwaną od niej Południową Osetią przekształcił się rankiem 8 sierpnia w otwartą konfrontację zbrojną na skalę, jaka nie miała miejsca od czasu zakończenia wojny domowej rozejmem z 1992 r.  Jednym z warunków ówczesnego zawieszenia broni było ustanowienie trójstronnych sił pokojowych, w skład których wchodziły bataliony rosyjskie, gruzińskie i osetyjskie.
8 sierpnia oddziały gruzińskie rozpoczęły ofensywę na stolicę Południowej Osetii – Cchinwali, aby -przywrócić konstytucyjny porządek-. Podobno zniszczono wówczas dziesiątki cywilnych budynków, w tym domy mieszkalne, urzędy, sklep z zabawkami, uniwersytet i szpital.
Rosyjski prezydent Dmitrij Miedwiediew odpowiedział wysłaniem dodatkowych oddziałów (poza już stacjonującymi w Płd. Osetii w ramach sił pokojowych) wraz ze wsparciem czołgowym, w celu przywrócenia  status quo. Ponadto 9 sierpnia Rosjanie zbombardowali dzielnicę mieszkalną miasta Gori, położonego w pobliżu granicy z oderwaną republiką, na południe od niej. Wskutek nalotu zginęli podobno również cywile. Istnieją też doniesienia o innych rosyjskich nalotach – na czarnomorski port Poti i cele wokół gruzińskiej stolicy Tbilisi.
10 sierpnia Gruzja ogłosiła jednostronne zawieszenie broni i wycofanie z Południowej Osetii na pozycje położone na południe od zajmowanych przed wybuchem konfliktu. Pomimo tego wciąż słyszy się o prowadzeniu działań wojennych zarówno przez Gruzję, jak i Rosję.
ZALECANE DZIAŁANIA
Prosimy o niezwłoczne wysyłanie apeli po gruzińsku, rosyjsku, angielsku lub we własnym języku:
– wzywających wszystkie strony konfliktu do przestrzegania międzynarodowego prawa humanitarnego, które obowiązuje zarówno państwa, jak i ugrupowania zbrojne niezależne od rządów;
– wzywających wszystkie strony konfliktu do ochrony cywilów i obiektów cywilnych oraz do powstrzymania się od atakowania w sposób, który uniemożliwia rozróżnienie pomiędzy celami wojskowymi i cywilnymi albo w sposób, który wiąże się z nieproporcjonalnymi stratami wśród ludności lub obiektów cywilnych;
– wzywających wszystkie strony konfliktu do zapewnienia swobodnego przejścia cywilom uciekającym przed działaniami wojennymi i do zapewnienia nieskrępowanego dostępu do pomocy humanitarnej osobom z terenów dotkniętych konfliktem.
ADRESACI APELI:
Prezydent Gruzji       Prezydent Federacji Rosyjskiej
President Mikheil Saakashvili     President Dmitrii Medvedev
Office of the President      Office of the President
Ingorokva 7       Ilinka Str 23
0105  Tbilisi       103132 Moskwa
Gruzja        Rosja
Fax:            +995 32 99 96 30    Fax :   +7 (495) 606 51 73
Nagłówek: Szanowny Panie Prezydencie / Dear President
Minister Spraw Zagranicznych Gruzji    Minister Spraw Zagranicznych FR
Ms Eka Tkeshelashvili       Mr Sergei Lavrov
Minister of Foreign Affairs     Minister of Foreign Affairs