10 tysięcy żurawi, aby uwolnić Daszkiewicza – Amnesty International

10 tysięcy żurawi, aby uwolnić Daszkiewicza

Legenda głosi, że każde życzenie się spełni, jeśli złoży się tysiąc żurawi z origami. Od czasów II wojny światowej żurawie z origami symbolizują pokój. My mamy dziś jedno życzenie: powstrzymać łamanie wolności słowa na Białorusi oraz natychmiast i bez stawiania żadnych warunków uwolnić wszystkie osoby zatrzymane za to, że w sposób pokojowy i nie naruszając prawa głosiły swoje poglądy.

W szczególności apelujemy w imieniu Żmiciera Daszkiewicza, lidera młodzieżowej organizacji opozycyjnej Młody Front. W listopadzie 2006 roku skazano go na półtora roku pozbawienia wolności za -organizowanie lub uczestnictwo w działalności niezarejestrowanej organizacji pozarządowej- (art. 193 p.1 kk). Artykuł 193, na podstawie którego skazano Daszkiewicza, został dodany do kodeksu karnego w grudniu 2005 roku i stanowił jedną z wielu poprawek wymierzonych przeciwko organizacjom społeczeństwa obywatelskiego i odważnym krytykom władzy, w okresie przed wyborami, które odbyły się w marcu 2006 roku.

Dołącz do akcji -Make Some Noise- i zrób papierowego żurawia, aby uwolnić Żmiciera Daszkiewicza. Kliknij tutaj, aby pobrać instrukcję i obejrzeć film o tym, jak zrobić żurawia. Zrób zdjęcie swojego żurawia i wklej je do formularza tutaj, a -Make Some Noise- umieści je na swojej stronie. Będzie się na niej znajdował licznik zdjęć. Kiedy zdjęcie twojego żurawia będzie już na stronie, swoje origami włóż do koperty i wyślij na adres:

Vladimir V. Naumov
Minister Spraw Wewnętrznych