100,000 fanów U2 wspiera kampanię Żądamy Godności!

Koncerty w Buenos Aires okazały się ekscytującym wydarzeniem! Wspaniała kampania wolontariuszy i wolontariuszek z Amnesty Argentina pomogła zostawić daleko w tyle próg 100,000 podpisów dla kampanii Żądamy Godności, zebranych od momentu rozpoczęcia europejskiej części trasy U2 360° w sierpniu zeszłego roku.

By Lucy Macnamara, Communications Manager  – Art for Amnesty

21 kwietnia 2011

Jestem zachwycona i ogromnie dumna ze wszystkich wolontariuszy, wolontariuszek, członkiń i członków zespołu Amnesty na całym świecie, którzy w pocie czoła pracowali na ten wynik.  Okazali tyle pasji i zaangażowania organizując tę kampanię, odmienili serca i umysły tak wielu ludzi w tak wielu krajach. Od Europy po Nową Zelandię, Australię, Południową Afrykę i Amerykę Łacińską, trasa koncertowa dała Amnesty szansę powołania fantastycznej, międzynarodowej wspólnoty w dążeniu do celu, którym jest powstrzymanie łamania praw człowieka, stojącego za rosnącą globalną plagą ubóstwa.

Wolontariusze i wolontariuszki Amnesty Argentina mieli swój udział w tym wyjątkowym osiągnięciu, szczególnie dzięki wspaniałemu finałowi w niedzielę, gdzie zebrali 6017 podpisów – trzeci wynik z całej trasy.  Emocje sięgały zenitu, gdy nasi wolontariusze i wolontariuszki prowadzili kampanię w obronie praw rdzennych mieszkańców Argentyny, którzy obecnie stanowią 1.5% populacji i należą do najuboższych mieszkańców odległych okolic rolniczych oraz miejskich slumsów.

Z radością powitaliśmy obrońcę praw ludów tubylczych Felixa Diaza oraz członków społeczności Toba Qom, którzy dołączyli do nas podczas środowego koncertu, w trakcie kampanii na rzecz ich praw. W listopadzie zeszłego roku 400 policjantów brutalnie rozpędziło demonstrację członków tej społeczności, którzy zablokowali drogi w proteście przeciw planowanej budowie uniwersytetu na tradycyjnych ziemiach plemienia. Policja nie posiadała nakazów eksmisji. Spaliła za to tymczasowe osiedle, a wraz z nim wiele dowodów osobistych potrzebnych do uzyskania wsparcia z programów pomocy społecznej ochrony. Policja nie tylko nie zapewniła obrony przed przemocą skierowaną przeciwko Felixowi i całej społeczności, ale sama również kierowała groźby przeciwko niemu.

W Formozie, rząd odmawia podjęcia konstruktywnego dialogu ze społecznościami ludów tubylczych, narzucając im zamiast tego plany zagospodarowania i zabudowy. Pojawiają się również poważne podejrzenia prześladowania. Zdeterminowani do doprowadzenia do rozmów z rządem krajowym, Felix i jego towarzysze spędzili w obozowisku 20 dni, przeprowadzili również 7-mio dniowy strajk głodowy.  Strajk został zakończony obietnicą spotkania z przedstawicielami Ministerstwa ds. Interioru.  Zawarte zostało porozumienie, z którego jak dotychczas nie wypełniono żadnego punktu. Podczas 3 koncertów wolontariusze o wolontariuszki Amnesty Argentina zgromadzili w tej sprawie 12 248 podpisów. Byliśmy dumni, że Amnesty reprezentowana była na scenie przez tak odważnych obrońców praw człowieka.

Tłumaczył Michał Kurpiński

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie

Oddaj głos na Polskę i Europę oparte na szacunku i równości!

Powiązany temat

Amnesty International odstępuje od współpracy z firmami z branży paliw kopalnych

Powiązany temat

Oddaj swój głos na sprawiedliwą Polskę i Europę!