12. Gdańsk Doc Film Festiwal – Godność i Praca – Amnesty International

12. Gdańsk Doc Film Festiwal – Godność i Praca

Amnesty International patronuje 12. Gdańsk Doc Film Festival, który odbędzie się w dniach 5-8 czerwca br. w kinach Neptun i Kameralne na ulicy Długiej.<br /> <br />

12.GDFF_plakat_festiwalowy
“Mamy nadzieję, że jak co roku festiwal zgromadzi liczne grono miłośników kina dokumentalnego z całej Polski oraz świata. Do konkursu głównego zgłoszono niemal 300 filmów z 55 krajów świata i 6 kontynentów, z czego komisja preselekcyjna zakwalifikowała 26 filmów – cieszymy się, bo aż 9 z nich to polskie produkcje” – piszą organizatorzy festiwalu.
Nagrodą główną jest statuetka “Brama Wolności” przyznawana przez jury w składzie: Magdalena Łazarkiewicz (Przewodnicząca), Eva Weber i profesor Mirosław Przylipiak. Poza konkursem odbędą się liczne pokazy specjalne, w tym m.in. przegląd filmów o tematyce penitencjarnej. Dla uczczenia pamięci Michaela Glawoggera, wybitnego austriackiego reżysera filmów dokumentalnych i fabularnych (Przewodniczącego Jury 6.Gdańsk DocFilm Festival), który zmarł nieoczekiwanie 23 kwietnia br. w wieku 54 lat, zostaną wyświetlone dwa filmy tego autora: “Śmierć Człowieka Pracy” oraz “Chwała dziwkom”. Nie zabraknie tez ciekawych spotkań i dyskusji, m. in. z Tomaszem Dziemiańczukiem, aktywistom Greenpeace, po filmie “A2-B-C” opowiadającym o skutkach tragedii w Fukushimie.
Przede wszystkim jak co roku pokazy filmów i wydarzenia będą organizowane pod wspólnymi ideami, która przyświecają festiwalowi – godności i pracy. Nie zabraknie zatem filmów zaangażowanych społecznie, skłaniających do refleksji, angażujących widzów do działania na rzecz obrony praw człowieka.
Szczegóły dotyczące festiwalu na oficjalnej stronie gdanskdocfilm.pl.

Powiązany temat

Poszukujemy osoby na stanowisko: Menadżera_Menadżerki ds. finansowych

Powiązany temat

Wolontariat przy tworzeniu treści dostępnych dla osób z niepełnosprawnościami