13. Gdańsk DocFilm Festival – Amnesty International

13. Gdańsk DocFilm Festival

Amnesty International patronuje festiwalowi Gdańsk DocFilm, który odbywa się 11-14 czerwca. Jak co roku festiwal odbywa się pod hasłem godności i pracy. Na festiwalu będzie można też spotkać aktywistki i aktywistów Amnesty i dołączyć do kampanii "S.O.S. Europo!".

Trzynasta edycja festiwalu odbywa się w nowej lokalizacji, w Europejskim Centrum Solidarności przy pl. Solidarności 1. Do konkursu zgłoszonych zostało ponad 250 filmów z 58 krajów. Do konkursu zakwalifikowały się 24 dokumenty, polskie i zagraniczne. Obok prezentacji filmów konkursowych odbędą się pokazy specjalne w historycznej Sali BHP Stoczni Gdańskiej przy ul. Doki 1, m.in. blok filmów o tematyce sportowej, przegląd filmów Magdaleny Piekorz (Przewodniczącej Jury) czy retrospektywa Krzysztofa Krauze – “Krzysztof Krauze in memoriam”. Ponadto spotkania z twórcami i gośćmi festiwalu, m.in. z Jerzym Morawskim, współtwórcą filmów dokumentalnych Krzysztofa Krauze, a także dwóch obrazów fabularnych – “Dług” i “Gry uliczne”. Widzowie mogą także liczyć na uczestnictwo w wykładach czy warsztatach Masterclass.

Nagrodą dla zwycięzcy konkursu Gdańsk DocFilm Festival jest statuetka “Brama Wolności” oraz nagroda pieniężna ufundowana przez Prezydenta Miasta Gdańska. Jak co roku wręczone zostaną wyróżnienia specjalne, w tym nominacje polskich twórców do Nagrody Młodego Kina im. Jana Machulskiego, a także jeden z filmów zostanie uhonorowany nagrodą publiczności.

Aktywistki i aktywiści Amnesty z grupy lokalnej w Trójmieście przygotują w miejscu festiwalu stoisko, gdzie będzie można podpisać petycję w obronie praw migrantów i uchodźców na granicach Europy. Akcja prowadzona jest w ramach kampanii “S.O.S. Europo!”.

Więcej o festiwalu

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc