135 305 listów w obronie praw człowieka. Sukcesem zakończył się Maraton Pisania Listów Amnesty International. – Amnesty International

Ostateczną liczbę poznamy we wtorek, gdyż informacje spływają jeszcze z całego kraju. Na stronie maraton.amnesty.org.pl stale aktualizowany jest ostateczny wynik.
Maraton Pisania Listów odbywa się co roku w okolicach 10 grudnia, kiedy świętujemy Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. W tym roku Maraton Pisania Listów odbył się już po raz jedenasty w dniach 11-12 grudnia. W czasie Maratonu przez 24 godziny bez przerwy pisano ręcznie listy w obronie osób lub grup osób, których prawa człowieka zostały złamane.
Pisali uczniowie ze szkolnych grup Amnesty International, studenci na uniwersytetach oraz rodzice z dziećmi. Pisaliśmy całą noc, walcząc ze zmęczeniem, w klubach, kawiarniach i w szkołach.
Tradycyjnie najwięcej listów powstało w grupach szkolnych w Birczy, Zabrzu, Zabłudowie, Białymstoku, Jaworze i Kędzierzynie-Koźlu. W tym roku pisaliśmy apele do władz m.in. o uwolnienie chińskiej obrończyni praw kobiet Mao Hengfeng, birmańskiej opozycjonistki Su Su Nway i pakistańskeij chrześcijanki zagorżonej karą śmierci za -bluźnierstwo wobec proroka Mahometa-. Pisaliśmy o zapewnienie bezpieczeństwa meksykańskiego księdza Alejandro i Normy Cruz – gwatemalskiej działaczki walczącej z przemocą wobec kobiet.
Jak co roku pisały z nami znane osobowości. We Warszawie gośćmi Maratonu byli m.in. Józef Pinior, Adam Szostkiewicz, Halina Bortnowska, Grzegorz Miecugow, Artur Domosławski i Ewelina Flinta.
Wiedziałem to od prokuratury, wiedziałem to od władz więziennych, że jest masa listów w mojej obronie z całego świata,- – mówi były europoseł Józef Pinior, były więzień sumienia Amnesty International. Dodał również, iż widział zmianę w zachowaniu strażników więziennych, którzy musieli słyszeć w Wolnej Europie o akcjach prowadzonych przez Amnesty International na całym świecie w obronie polskich więźniów sumienia.
Listy w obronie osób, których prawa człowieka są łamane można pisać przez cały rok. Wystarczy zapisać się do sieci Pilnych Akcji na www.amnesty.org.pl, aby regularnie otrzymywać informacje o osobach, których sytuacja wymaga naszej pilnej interwencji. Amnesty International można wspierać na wiele innych sposobów.
W tej chwili apelujemy o wpłaty, które pomogą nam sfinansować zakup znaczków i szybko wysłać listy. Wszystkie informacje są dostępne na www.amnesty.org.pl