16 września: Globalny Dzień Działania na rzecz Darfuru – Amnesty International

16 września: Globalny Dzień Działania na rzecz Darfuru

Darfur jest położony w zachodniej części Sudanu i zajmuje obszar, którego wielkość jest porównywalna do terytorium Francji lub Teksasu. Od 2003 roku jest areną krwawego konfliktu, który pochłonął już ponad 200 tysięcy ofiar. Trwające od 5 lat walki między arabskimi koczownikami a czarną ludnością osiadłą zmusiły ponad 2 miliony ludzi do opuszczenia swoich domów. Uciekli na pustynię lub do przepełnionych obozów.
Rząd Sudanu udaje, że nie uczestniczy w tym konflikcie, tymczasem wspiera atakami z powietrza dokonujących grabieży i zbrodni wojennych Dżandżawidów (wojowników na koniach).
Broń w rejon konfliktu dostarczają Chiny i Rosja.
Niektóre regiony Darfuru są tak niebezpieczne, że nie dociera tam żadna pomoc humanitarna.
16 września przypada Globalny Dzień Działania na rzecz Darfuru. Członkowie Amnesty International z całego świata we współpracy z innymi organizacjami pozarządowymi będą tego dnia organizować akcje i happeningi informujące o tragedii w tym regionie Sudanu. Ich celem będzie  zachęcenie jak największej liczby ludzi do podjęcia działań na rzecz ochrony i pomocy ofiarom tego konfliktu oraz przekonanie przywódców państw do podjęcia aktywnych kroków w kierunku jego zakończenia.
Polska sekcja Amnesty International nie organizuje w tym roku żadnej akcji. Będziemy natomiast działać z pomocą internetu i radia.
10 września w kilku ogólnopolskich i lokalnych rozgłośniach rozpocznie się emisja spotów radiowych, zachęcających do udziału w akcji za pośrednictwem strony www.amnesty.org.pl. Wspierają nas m.in.: TOK Fm, Radio Zet, Antyradio i Trójka.
Na stronie internetowej akcji znajdziemy wiele informacji na temat genezy, przebiegu i konsekwencji konfliktu w Darfurze oraz zdjęcia i świadectwa jego ofiar. Przede wszystkim jednak umieszczono tam 2 elektroniczne listy do wysłania do prezydentów El-Bashira i Putina, odpowiedzialnych za pogłębianie tego tragicznego w skutkach konfliktu. W  liście do prezydenta Sudanu domagamy się ochrony cywilów i uchodźców z  Darfuru. Już czas by sudańskie władze przestały wspierać bezkarnych i okrutnych Dżandżawidów a zajęły się zagwarantowaniem bezpieczeństwa i pomocą ludności, która straciła dobytek całego życia w wyniku toczonych walk. Prezydenta Putina wzywamy do zaprzestania eksportu broni w rejon konfliktu wbrew embargu ONZ oraz – przez członkostwo w Radzie Bezpieczeństwa tej organizacji – wywarcia skutecznego wpływu na rządy Sudanu i Czadu by zapewniły dostateczną i należytą ochronę cywilom i uchodźcom z rejonu walk.

Przyłącz się do naszej akcji!

Dowiedz się więcej o sytuacji w Darfurze Wyślij list do Prezydenta Sudanu Wyślij list do Prezydenta Putina Podoba Ci się to co robimy? Nasze działania są możliwe dzięki regularnym darowiznom od osób prywatnych. Włącz się! Możesz zmienić lub uratować ludzkie życie!