17 maja – Dzień Milczenia w 7 miastach Polski – Amnesty International

17 maja – Dzień Milczenia w 7 miastach Polski

Amnesty International zaplanowała na 17 maja akcje popracia dla świata bezpiecznego dla osób LGBT w siedmiu miastach Polski: Białymstoku, Bydgoszczy (Lambda), Lublinie, Łodzi, Szczecinie, Toruniu i Warszawie.

-Ten dzień jest okazją, żeby przypomnieć, że jeśli homofobia ma naprawdę zniknąć, zmiany muszą zajść w nas samych,- – mówi Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International. -17 maja nie jest datą przypadkową, tego dnia w 1990 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) oficjalnie uznała, że homoseksualizm nie jest schorzeniem psychicznym i od 2005 roku 17 maja obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Walki z Homofobią.-

Amnesty International alarmuje, że na całym świecie przypadki dyskryminacji, gróźb, znęcania się, stosowania tortur, a nawet zabójstw na osobach ze względu na ich orientację seksualną są bardzo częste. W Iraku tylko do kwietnia tego roku stwierdzono zabójstwa co najmniej 25 mężczyzn przez radykalne organizacje religijne z powodu tego, że byli oni homoseksualistami lub byli za takich postrzegani. W wielu innych krajach świata ujawnienie swojej orientacji seksualnej przez osoby LGBT naraża je na niebezpieczeństwo.

Według najnowszego raportu przygotowanego przez Kampanię Przeciw Homofobii geje i lesbijki są w Polsce traktowani jak obywatele drugiej kategorii, a poziom homofobii wciąż jest wysoki. Ponad połowa (51 proc.) osób homoseksualnych i biseksualnych doświadczyła przemocy psychicznej z powodu swojej orientacji seksualnej, a 17,6 proc. przemocy fizycznej. Dodatkowo, jak informują przedstawiciele KPH, w polskim prawie dyskryminacja ze względu na orientację seksulaną jest ścigana z oskarżenia prywatnego, a nie z urzędu.

Dzień Milczenia jest dniem, w którym wszyscy, którzy wspierają tworzenie bezpieczne środowisko dla osób LGBT składają śluby milczenia, by uznać i zaprotestować przeciwko prześladowaniom, uprzedzeniom i dyskryminacji, które w efekcie skazują osoby LGBT na milczenie. Zamiast o tym mówić, uczestnicy akcji organizowanych przez Amnesty International będą rozdawać karteczki z nadrukiem o następującej treści:

-Proszę zrozum moje powody do nie odzywania się dzisiaj. Biorę udział w Dniu Milczenia, międzynarodowym ruchu młodzieżowym, który jest protestem przeciw milczeniu, w którym lesbijki, geje, biseksualiści, osoby transseksualnych i im przychylni są zmuszeni pozostawać. Moje celowe milczenie jest echem ich milczenia, które jest spowodowane prześladowaniem, uprzedzeniami i dyskryminacją. Wierzę, że przerwanie tego milczenia jest pierwszym krokiem w kierunku walki z tymi niesprawiedliwościami. Pomyśl o głosach, których dzisiaj nie słyszysz. Co Ty zamierzasz zrobić, by przerwać to milczenie–

Program:

Białystok – godz. 12:00, Plac Miejski
Bydgoszcz – godz. 14:00, Plac Wolności – Stary Rynek
Lublin – godz. 13:00, deptak od strony ul. Staszica
Łódź – godz. 15:00, Central 2, al. Piłsudskiego 4
Szczecin – godz. 14:30 zbiórka na dziedzińcu Zamku.
Trasa przemarszu: Zamek – Plac Żołnierza – Plac Lotników – Aleja Jana Pawła II – Urząd Miejski – Jasne Błonia
Warszawa – godz. 12:00 pod pomnikiem Kopernika, na Krakowskim Przedmieściu.
Toruń – godz. 13.00, Rynek Staromiejski

Więcej informacji na www.amnesty .org.pl

Dodatkowe informacje:

Kontakt z koordynatorami akcji w poszczególnych miastach za pośrednictwem Rzeczniczki Prasowej.

Aleksandra Minkiewicz
Rzeczniczka Prasowa
Amnesty International Polska
tel/fax: (22) 827 60 00 wew. 204
tel. kom. +48 691 357 935
e-mail: aleksandra.minkiewicz@amnesty.org.pl
www.amnesty.org.pl

Tomasz Felczak
Koordynator akcji Dzień Milczenia
tomasz.felczak@amnesty.org.p

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!