18 kwietnia – Dzień Milczenia – Amnesty International

18 kwietnia – Dzień Milczenia

18 kwietnia obchodzony będzie w tym roku jako Dzień Milczenia. Akcja ta z wielkim powodzeniem odbywa się już od ponad 10 lat w Stanach Zjednoczonych. To dzień, w którym celowa cisza jest echem milczenia, w którym są często zmuszone żyć lesbijki, geje, biseksualiści, osoby transseksualne i im przychylni.

Inicjatywa ta już kilka razy była przenoszona w polskie realia, jednak z tego, co nam wiadomo, nigdy na większą skalę. W tym roku, korzystając z sieci aktywistów i aktywistek Amnesty International, Kampanii Przeciw Homofobii oraz wielu osób prywatnych, możemy zorganizować coś większego. Protest wielu miast, wielu ludzi przeciwko temu, co ma miejsce w naszym kraju, przeciw dyskryminacji i prześladowaniom. Wiemy na pewno, że akcja odbędzie się w Łodzi, Toruniu i Lublinie. Mamy też sygnały z innych miast o osobach zainteresowanych taką formą wyrażenia swojego sprzeciwu.

Żeby dowiedzieć się więcej o tym jak to wygląda zapraszamy na naszą stronę: www.dzienmilczenia.blox.pl

Oraz na stronę pomysłodawców akcji: www.dayofsilence.org

Jesteśmy w stanie Wam pomóc, jeśli chodzi o plakaty, ulotki i wszelkiego rodzaju inne informacje. Chcielibyśmy, żeby jak najwięcej miast włączyło się w te działania i żeby Dzień Milczenia wpisał się w kalendarz corocznych imprez aż do momentu, kiedy taki sprzeciw nie będzie już potrzebny. Jeśli możemy w czymś pomóc piszcie: dzien_milczenia@gazeta.pl Zobacz ostatni komunikat Amnesty na temat łamania praw osób LGBT w Polsce.

Stań w obronie Justyny wspierającej osoby potrzebujące aborcji!