19 rocznica masakry na Placu Tiananmen – 4 czerwca 2008 o godz. 18 przed Ambasadą Chińską. – Amnesty International

Upamiętnimy ofiary masakry i wyrazimy solidarność z ich rodzinami. Wezwiemy również władze chińskie do zaprzestania łamania praw człowieka i do wywiązania się z obietnic złożonych w 2001 roku, kiedy przyznano Chinom organizację Igrzysk Olimpijskich.
O godz. 18, z osób które wraz z nami zbiorą się tego dnia, rozpoczniemy budowę muru okalającego Ambasadę. Każdy z uczestników akcji trzymał będzie tabliczkę z imieniem i nazwiskiem ofiary naruszeń praw człowieka w Chinach.
Tło wydarzeń:
Protesty z 1989 roku rozpoczęły się w Pekinie, a potem rozprzestrzeniły się na inne główne miasta i prowincje Chin. Demonstranci wzywali rząd do zlikwidowania korupcji oraz do wprowadzenia demokracji i innych praw politycznych i społecznych. W nocy z 3 na 4 czerwca 1989 roku armia wprowadziła czołgi na Plac Tiananmen i po drodze zabiła setki nieuzbrojonych cywilów. W następstwie tych wydarzeń dziesiątki tysięcy ludzi w całym kraju zostało aresztowanych.