19 rocznica wydarzeń na Placu Tiananmen – Amnesty International

19 rocznica wydarzeń na Placu Tiananmen

4 czerwca 2008 roku zebraliśmy się przed Ambasadą Chińską, by uczcić pamięć ofiar wydarzeń na Placu Tiananmen. Wyraziliśmy solidarność z rodzinami ofiar tragedii, a także zaapelowaliśmy o uwolnienie wszystkich tych, którzy wciąż przebywają w więzieniach za to, że wzięli udział w pokojowym proteście studentów.

Przypomnieliśmy również o obietnicach, jakie złożyły władze chińskie w 2001 roku, kiedy przyznano Chinom organizację Igrzysk Olimpijskich. Obiecano wówczas m.in. zmniejszenie liczby egzekucji i całkowitą wolność mediów.
Minutą ciszy uczciliśmy pamięć ofiar niedawnego trzęsienia ziemi w prowincji Syczuan.
Przypomnieliśmy o losach ludzi, którzy uczestniczyli w proteście w 1989 roku oraz o Matkach z Tiananmen, organizacji praw człowieka, która skupia około 130 aktywistów, głównie matek osób, które zginęły na Placu. Od 19 lat domagają się one aby:
– pozwolono rodzinom ofiar okazywać żałobę w miejscach publicznych,
– zakończyły się prześladowania ofiar i ich rodzin,
– uwolniono tych, którzy od 1989 roku siedzą w więzieniach za uczestnictwo w proteście
– władze spełniły obietnicę dokładnego i otwartego śledztwa publicznego w sprawie wydarzeń z 4-go czerwca 1989 roku.
W 2007 roku władze chińskie po raz pierwszy umożliwiły jednej z matek zapalenie świeczki przed zdjęciem syna, który zginął 4 czerwca 1989 roku na Placu Tiananmen. Tę zgodę traktujemy jako pozytywny sygnał i oczekujemy, że władze chińskie zmierzą się z tragedią, jaka wydarzyła się 19 lat temu, a także umożliwią publiczną debatę na temat wydarzeń na Placu Tiananmen.
Przed ambasadą udało nam się również stworzyć mur solidarności z ofiarami prześladowań w Chinach, który symbolizował zamknięcie się Chin na prawa człowieka. Osoby, które trzymając się za ręce utworzyły mur, na szyjach miały zawieszone tabliczki z nazwiskami osób, których prawa zostały naruszone. Takie same tabliczki zakładane są w Chinach skazańcom.
Chcielibyśmy gorąco podziękować wszystkim tym, którzy spędzili z nami ten środowy wieczór przed ambasadą i którzy podpisali nasze petycje, przyłączając się tym samym do apelu o przestrzeganie praw człowieka we współczesnych Chinach. Przeprowadzona przed ambasadą w rocznicę tragicznych wydarzeń na Placu Tiananmen akcja, była ważną częścią naszej Kampanii Chińskiej, którą rozpoczęliśmy w tym samym miejscu 27 kwietnia 2008.