24 godziny dla praw człowieka ? Zbliża się X Maraton Pisania Listów, 12-13 grudnia 2009 – Amnesty International

Zaczęliśmy pisać w 2001 roku w Polsce. Pomysł podchwyciły sekcje Amnesty w innych krajach. W ciągu tych lat napisaliśmy w sumie ponad milion listów.
W zeszłym roku wysłaliśmy 295 tysięcy apeli, z czego 78843 z Polski. W Polsce akcja odbyła jednocześnie w około 100 miejscowościach. Zorganizowali ją wolontariusze z grup lokalnych Amnesty oraz młodzież z grup szkolnych Amnesty.
W tym roku chcemy pomóc między innymi tym osobom:
Rita Mahato, Nepal
Rita Mahato ma 30 lat. Mieszka i pracuje w regionie Siraha, w południowo-wschodnim Nepalu. Świadczy pomoc medyczną kobietom, które doświadczyły przemocy. Wielokrotnie grożono jej śmiercią i gwałtem, jeżeli będzie kontynuować swoją pracę. Będziemy domagać się zapewnienia jej bezpieczeństwa.
Nguyen Van Dai, Wietnam
Nguyen Van Dai ma 40 lat. Jest prawnikiem i obrońcą praw człowieka. W maju 2007 roku został skazany na 5 lat więzienia za prowadzenie -wrogiem propagandy przeciwko państwu-. Uważamy go za więźnia sumienia i będziemy domagali się jego natychmiastowego zwolnienia
Wiemy, że nasze listy odnoszą skutek. Czasem to jedyne, co może pomóc. Oto przykłady:
-Spędziłam 900 dni na -wyspie tortur-, z czego 700 w izolatce. Wytrzymałam tylko dzięki wsparciu ludzi, którzy niepokoili się o mój los. Tylko to dawało mi siłę.-

Mutabar Tadżibajewa, szefowa niezależnej niezarejestrowanej organizacji praw człowieka Klub Utiuraklar (Ogniste Serca) z Uzbekistanu. W marcu 2006 skazano ją na osiem lat więzienia. Pisaliśmy listy w jej sprawie i do niej bezpośrednio na Maratonie w grudniu 2006. Została zwolniona przed terminem w czerwcu 2008.
-To taka ulga. Po raz pierwszy od 3 grudnia [2008] moje życie znowu stało się zwyczajne-

Jestina Mukoko, działaczka pokojowa z Zimbabwe. Została porwana 3 grudnia 2008 roku, przez pewien czas nie było wiadomo, gdzie przebywa. Pisaliśmy w jej obronie na Maratonie 2008. 23 grudnia odnalazła się na posterunku policji – postawiono jej zarzut szkolenia zbrojnej opozycji. Z aresztu wyszła w marcu. Zarzuty wobec niej zostały odrzucone we wrześniu tego roku przez Sąd Najwyższy Zimbabwe.
Grupy lokalne Amnesty International przygotują publiczne miejsca pisania listów w największych polskich miastach. Jeżeli chciałbyś przygotować publiczne miejsce pisania w mieście, gdzie nie ma grupy lokalnej Amnesty – prosimy, skontaktuj się z nami pod adresem wojciech.makowski@amnesty.org.pl (szkoły: anna.kuczak@amnesty.org.pl
MIEJSCA PISANIA LISTÓW DOSTĘPNE CAŁĄ DOBĘ (lub prawie całą dobę)
Białystok
Kkubokawiarnia Kopiluwak, Sieniewicza 9