Co jest łamane? 01/2014

WYDARZENIA
Pussy Riot na amnestyjnym koncercie Bringing Human Rights Home, USA, Nowy Jork, Brooklyn, 5.02
W obronę członkiń Pussy Riot zaangażowały się setki tysięcy ludzi na całym świecie. Artyści, politycy, celebryci, feministki, aktywiści i aktywistki praw człowieka – osoby, które nie zgadzają się na przemoc państwa i ograniczanie prawa do wolności wypowiedzi. Właśnie dzisiaj w Nowym Jorku odbędzie się koncert Bringing Human Rights Home, na którym specjalnymi gośćmi będą Nadieżda Tołokonnikowa i Maria Alochina, które po 21 miesiącach wyszły na wolność. Jeżeli jesteście akurat w Stanach, koniecznie przyjdźcie – zagrają The Flaming Lips, Imagine Dragons, Ms. Lauryn Hill, Tegan and Sara, The Fray, Cold War Kids, Colbie Caillat, Cake i wiele innych zespołów. A my walczymy dalej o poprawę sytuacji praw człowieka w Rosji.
Akademia Feministyczna: Niewidzialne ofiary?…, Warszawa, MiTo, 5.02, 18:00
Przemoc wobec kobiet pozostaje często rodzinną tajemnicą. Wstyd, emocjonalna relacja, przekonanie, że przecież to nie mogłoby mi się przytrafić, sprawiają, że wiele kobiet latami znoszą ból i upokorzenie. Tym bardziej dramatyczna może się wydawać sytuacja starszych bądź niepełnosprawnych kobiet. Fundacja Feminoteka zaprasza na spotkanie z Anną Błaszczak z Biura Rzeczniczki Praw Obywatelskich, która opowie o specyfice przemocy wobec kobiet i z niepełnosprawnościami oraz przedstawi antyprzemocowe rekomendacje. My wybieramy się myślą o kampanii Stop przemocy wobec kobiet i przypominamy o konieczności ratyfikacji Konwencji przeciwko przemocy wobec kobiet. W tym roku dochód z 1% Amnesty International przeznaczy na walkę z przemocą wobec kobiet.
W niedalekiej przyszłości. Kolekcja, Warszawa, Muzeum Sztuki Nowoczesnej, 14.02-14.09
Kolejne wystawy kolekcji sztuki MSN wskazują możliwe ścieżki zaangażowania artystów na rzecz przemian społecznych, politycznych czy kulturowych. Tegoroczna odsłona kolekcji Muzeum skupia się na emancypacyjnych dyskursach równościowych, które przesuwają granice, burzą arbitralne hierarchie i wyznaczają nowe kategorie rozumienia pojęć płci, rodziny, religii, narodu, rasy czy przestrzeni publicznej. Tak ujęta tematyka wchodzi w ostrą polemikę z obecnym dyskursem publicznym, m.in. na temat rozumienia pojęcia gender. Warto wybrać się na tę wystawę choćby po to, by odkryć, że obecną debatę polska sztuka przerobiła już lata temu.
Wydarzenie na FB >>>
Minimalism of Guantanamo, Kraków, MOCAK, stała ekspozycja
Surowa stalowa klatka. Spartańskie łóżko. Pomarańczowy strój. Ręcznik. Niezbędne przedmioty kultu. Klapki. I około 3 metrów kwadratowych przestrzeni. Oto granice komfortu wyznaczone więźniom Guantanamo przez władze USA. Tomasz Bajer z pieczołowitością odtwarza je niczym członek wizji lokalnej, która bada miejsce zbrodni. I faktycznie. W tej niemej przestrzeni odciśnięte jest cierpienie człowieka. Yasser Talal al Zahrani według oficjalnych danych w 2006 roku popełnił w identycznej klatce samobójstwo. Minimalism of Guantanamo to pomnik ofiar represji, ludzi, których pozbawia się praw i tworzy warunki do ich bezkarnego przetrzymywania i torturowania. Tym większa odpowiedzialność obywateli, by domagać się rozliczenia tajnych więzień.
FILM
Zniewolony. 12 Years a Slave, reż. Steve McQueen
Wstrząsająca opowieść o człowieku, który podstępem został sprzedany jako niewolnik na południe Stanów Zjednoczonych. Jego protesty, uwagi, że przecież jest wolnym człowiekiem, na nikim nie robią wrażenia. Bo jak wierzyć "niewolnikowi"? Wszystko przypomina nieco pojęcie "terrorysty", który swą etykietkę zawdzięcza oprawcy, a która uniemożliwia mu prawo do obrony. I tak terrorystą staje się na równi każdy, kto sprzeciwia się woli państwa – także demonstranci czy aktywiści Greenpeace’u. Film manipuluje emocjami widza. Bo czym tak naprawdę różni się człowiek, który urodził się wolny, od tego, który od urodzenia żyje w niewoli? Właśnie – niczym. Przysługują mu te same prawa.

ONLINE
Po prostu, TVP, reportaż Iwony Poredy Łakomska
W pokojowych protestach w Kijowie oraz innych miastach Ukrainy przez 2 miesiące brały udział setki tysięcy osób. W ich trakcie dochodziło do brutalnych prób rozproszenia protestujących osób przez milicję. Przez ten czas podziwialiśmy upór, determinację i przywiązanie demonstrantów do pokojowych wysiłków na rzecz dialogu władz z obywatelami. Sytuacja zaogniła się po wprowadzeniu sprzecznych z prawami człowieka przepisów i przyznaniu milicji zgody na używanie nieproporcjonalnych środków przymusu bezpośredniego. Obejrzyjcie wstrząsający reportaż z Ukrainy – relacje świadków i ofiar przemocy.

TV
Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Soczi, TVP, od 7.02
Już w ten piątek rozpoczynają się Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Soczi. Liczymy, że zmagania sportowców nie staną się przykrywką i legitymizacją łamania praw człowieka w Rosji. Kolejne ustawy ograniczają swobody obywatelskie, wolność wyrazu, stowarzyszania się, zgromadzeń, a nawet działalność organizacji pozarządowych. W Rosji na co dzień dyskryminowani są przeciwnicy polityczni czy osoby LGBTI. Organizatorzy zapewniają: "na Igrzyskach Olimpijskich wszystkie osoby homoseksualne są mile widziane"… i tylko jak oksymoron brzmi: "pod warunkiem, że będą przestrzegać rosyjskiego prawa". Sami zobaczcie, jak wygląda Wolność w Rosji.
Miasto ślepców, reż. Fernando Meirelles, TVP Kultura, 9.02, 21:00
Adaptacja jednej z najbardziej znanych książek Jose Saramago, portugalskiego laureata literackiej Nagrody Nobla. W pewnym mieście szerzy się zaraza ślepoty. Jej ofiarą padają kolejne osoby, które umieszczone zostają w odciętym od świata szpitalu. Wybucha panika. Normy społeczne i prawne ulegają stopniowemu rozkładowi, uwalniając żądzę władzy i zwierzęce instynkty. Nagle fundamenty naszej cywilizacji rozsypują się niczym domek z kart.
Tylko czy tajemnicza choroba faktycznie pełniła funkcję katalizatora? A może groźba eskalacji przemocy wisi nad nami cały czas? Bezpieczeństwo, do którego tak bardzo przywykliśmy, do zadanie, które wciąż trzeba wypełniać od nowa.
KSIĄŻKA
Slavoj Žižek, Rok niebezpiecznych marzeń, Wydawnictwo Krytyki Politycznej
O roku ów, 2011, roku nadziei Arabskiej Wiosny i oburzenia Occupy Wall Street, roku eskalacji prawicowych ekstremizmów i bezpardownowej walki z różnie rozumianym "kryzysem", kto ciebie widział? Kto pamięta? Slavoj Žižek, kultowy lewicowy filozof i krytyk kultury, sięga po wydarzenia 2011 roku i bada kierunki trwających na naszych oczach cywilizacyjnych przemian. Czy obecny system ekonomiczno-polityczny jest wyłączony poza historię? Czy gotowi jesteśmy do skoku w nieznane – niezależnie, czy doprowadzi nas do utopii zrealizowanej czy kolejnych kryzysów? Slavoj Žižek na oba pytania odpowiada nie.