Duża sala z długimi stołami, przy których siedzą przedstawiciele rządu i organizacji prawniczych.

Jak przywrócić porządek konstytucyjny w polskim wymiarze sprawiedliwości? Amnesty International bierze udział w konsultacjach

6 września 2024 r. Amnesty International uczestniczyło w konsultacjach Premiera Donalda Tuska i Ministra Sprawiedliwości Adama Bodnara ze środowiskiem prawniczym. Przedstawiono na nich założenia ustawy mającej przywrócić porządek konstytucyjny w Polsce w obszarze wymiaru sprawiedliwości.

Od początku kryzysu praworządności Amnesty International broniło prawa do sądu i niezależności sądownictwa oraz stawało w obronie represjonowanych sędziów. Alarmowaliśmy, że prowadzone reformy nie skupiają się na wadach naszego wymiaru sprawiedliwości, lecz na podporządkowaniu sędziów politykom sprawującym władzę.

Na skutek kryzysu, w ostatnich latach niezależni sędziowie byli nierzadko zniesławiani, obrażani i dyskredytowani. Uruchamiano wobec nich postępowania dyscyplinarne – pod wieloma pretekstami – za tweeta, za symulację rozpraw, za przyjęcie nagrody za działalność społeczną czy nawet za treść wydanego wyroku.

Niezależnie od sytuacji sędziów, największymi przegranymi obecnej „sądowej dwuwładzy” wprowadzonych na przestrzeni ostatnich lat zmian w obszarze praworządności jesteśmy my sami – jako społeczeństwo utraciliśmy bowiem prawo do niezależnego sądu.

Dlatego Amnesty International z zainteresowaniem przyjęło ze strony Premiera i Ministra Sprawiedliwości prezentację założeń ustaw mających przywracać praworządność i uzdrawiać sytuację sądownictwie, w szczególności w zakresie rozwiązania problemu tzw. neo-sędziów, czyli osób wadliwie powołanych na stanowiska przez niekonstytucyjną Krajową Radę Sądownictwa.

Zorganizowane przez Kancelarię Premiera kilkugodzinne, merytoryczne spotkanie ze środowiskiem prawniczym, w tym organizacjami zajmującymi się prawami człowieka, świadczy o poważnym podejściu rządu do planowanych konsultacji.

Amnesty International potwierdza gotowość dalszego udziału w konsultacjach i zamierza, jak dotychczas, zgłaszać uwagi do projektów z punktu widzenia międzynarodowych standardów niezależności sadownictwa i prawa do sądu.

Więcej o naszych działaniach na rzecz niezależności sądów na stronie kampanii Wolne sądy, wolni ludzie.