V Międzynarodowe Dni Uchodźcy w Krakowie 2007

Krakowskie Biuro Regionalne Polskiej Akcji Humanitarnej, Małopolski Zespół Edukacyjny Amnesty International oraz Fundacja Kultury Chrześcijańskiej -Znak- zapraszają na V Międzynarodowe Dni Uchodźcy w Krakowie.
Dni Uchodźcy są  szeroko zakrojoną akcją podejmującą tematykę związaną z sytuacją uchodźców i problemami, jakie napotykają podejmując trud integracji. Problemem jest często niemożność znalezienia pracy, nieufność, z jaką się stykają w urzędach i różnych instytucjach, a także bardzo często przejawy rasizmu i ksenofobii.
Dlatego należy podjąć wysiłek, by przełamać pokutujący w społeczeństwie stereotyp, że uchodźcy uciekają ze swoich krajów po to, aby w Polsce żyć na koszt opieki społecznej i wegetować na marginesie życia społecznego oraz uświadomić społeczeństwu -kim naprawdę jest uchodźca-.
Naszym celem jest nawiązanie międzykulturowego dialogu społeczeństwa polskiego z uchodźcami poprzez zabawę, spotkanie i dyskusje. Impreza adresowane są do mieszkańców Krakowa, a w szczególności rodzin, jak również turystów odwiedzających Kraków. Niemniej  ważnym celem jest stymulowanie środowiska uchodźców do aktywnego uczestnictwa w procesie integracyjnym, nawiązywania dialogu ze społeczeństwem polskim i uświadomienie im możliwości aktywnego kształtowania swojego miejsca w przestrzeni społecznej.
HARMONOGRAM IMPREZ
Ściana kamienicy przy ulicy Brackiej 2 (róg Brackiej i Rynku Głównego)
Pokaz prezentacji multimedialnej -Portrety uchodźców-
Poniedziałek 25.06.2007 – Piątek 29.06.2007
21.00 – 24.00
Klub -Alchemia-, ul. Estery 5 (róg Estery i Placu Nowego)
Sobota 30.06.2007
16.00 – 16.30
Pokaz filmu -Gdzie jest mój dom–[i]
16.30 – 16.00
Dyskusja z ekspertami ds. uchodźców
16.30 – 18.30
Spotkanie z grupą uchodźców z Czeczenii i Somalii
18.30 – 19.00
Występ zespołu Tamtamitutu[ii]
Kino 18, ul. Floriańska 18, II piętro (nad Pauzą)
Poniedziałek 2.07.2007
Pokaz filmu -Lost Boys of Sudan-[iii]
Wtorek 3.07.2007
18.00 – 20.00
Pokaz filmu -Kenedy wraca do domu-[iv]
Środa 4.07.2007
18.00 – 20.00
Pokaz filmów UNHCR o uchodźcach (filmy w języku angielskim, francuskim oraz hiszpańskim)

[i]                 W filmie -Gdzie jest mój dom– pokazano historie osób, który znalazły się w Polsce ze statusem uchodźcy, jaka spotkała je pomoc, jak odnalazły się w naszym kraju i w jaki sposób próbują zintegrować się z naszym społeczeństwem. Historie te zestawimy ze wspomnieniami Polaków – emigrantów, którzy wygnani z powodu wojny i totalitarnego systemu PRL zamieszkali w odległych miejscach świata.

Wśród bohaterów znajda się: Czeczenka z Groznego, kobieta z Dagestanu, emigrant polityczny z Białorusi oraz ich rodziny. Pokażemy jak dramatyczne losy wygnały ich z ojczystego kraju, poznamy historię ich wędrówki a wreszcie – próbę odnalezienia domu w naszym kraju, w Polsce. Moje mieszkanie w Groznem już nie istnieje – opowiada młoda Czeczenka. Wojna zabrała jej i bliskim wszystko, co posiadali, odebrała bezpieczeństwo, zmusiła do ucieczki. Nie wiedzieli, gdzie skończy się ich uchodźców.

Zobaczymy tam też kobietę, która straciła na wojnie wszystkich bliskich. Nie chce mówić, pokazuje nam tylko zdjęcia. Jej koleżanki opowiadają, że od jakiegoś czasu już nie krzyczy w nocy. Spotkamy Białorusina, , który wyjechał ze swego kraju z powodu prześladowań – w więzieniu spędził 9 miesięcy. Opowiada o trudzie odnalezienia się w nowym miejscu, nowej rzeczywistości. Jemu jest ciężko, ale spokojny jest ucieczka – my poznamy ich w prowadzonym przez Caritas Ośrodku dla o los dzieci, one mogą normalnie uczyć się, studiować, żyć.

[ii]               Pokaz grupy Tamtamitutu to szamańska podróż w egzotyczny świat tańca afrooriental. Tancerki zainspirowane są plemiennymi, rytualnymi tańcami Afryki i zmysłowym, orientalnym tańcem brzucha.

Pokazowi tańca towarzyszy bodypainting i muzyka perkusyjna grana na żywo przez Marcina Urzędowskiego. Rytm, bodypainting, ogień i taniec to elementy które charakterystyczne są właśnie dla Tamtamitutu.

www.teatrognia.pl, www.tamtamitutu.pl

[iii]

[iii]Lost Boys of Sudan-

Reż.: Megan Mylan, Jon Shenk

USA 2003

87 min.

Dokument

Trwająca od 20 lat wojna domowa w Sudanie pochłonęła ponad 2 miliony ofiar, a ponad cztery miliony zostały zmuszone do opuszczenia swojego domu. Grupa 20 tysięcy chłopców z plemienia Dinka, pokonując setki kilometrów przez pustynię w poszukiwaniu schronienia dociera do obozów ONZ w Kenii i Etiopii.

W 2001 roku rząd Stanów Zjednoczonych zadecydował o przyjęciu na swoje terytorium 4 tysięcy chłopców- teraz już dorosłych mężczyzn. Film rozpoczyna się sceną z obozu Kakuma, gdzie dwa razy w miesiącu wywieszona zostaje lista zakwalifikowanych do wyjazdu do Ameryki. Wśród wybrańców losu, przed którymi otwiera się nowy etap życia znajdują się Peter Narol Dut oraz Santino Majok Chuor. W czasie 87 minut poznajemy ich perypetie w czasie rocznego pobytu w wymarzonym kraju. Czy upragniona Ameryka okaże się rajem, jakiego oczekiwali-

[iv]              Kenedy wraca do domu-

Reż. Zelmir Zilnik

Serbia i Czarnogóra 2003

75 min.

Fabularyzowany Dokument

Rok 2003. Lotnisko w Belgradzie. Kenedy pracuje jako prywatny taksówkarz.

Szukając klientów poznaje historie napotkanych ludzi. Okazuje się, że łączy ich bardzo wiele: wszyscy są Romami, wszyscy pod koniec lat dziewięćdziesiątych znaleźli się w kleszczach konfliktu między Serbami i Albańczykami, wszyscy wyjechali do Niemiec i tam przyznano im status uchodźcy. Po kilkunastu latach rząd niemiecki uznał, że sytuacja w Kosowie jest na tyle stabilna, że wszyscy powinni wrócić tam, skąd przybyli. I to niezależnie od tego, czy tego chcieli, czy nie; czy są dorosłymi ludźmi z ustabilizowanym życiem, czy też dziećmi, które mówią lepiej po niemiecku niż w języku swoich rodziców i nie znają innego kraju, który mogłyby nazwać ojczyzną.

Tematy