“A potem przyszli po mnie”

Amnesty International patronuje książce Maziara Bahariego, irańskiego dziennikarza i obrońcy praw człowieka, który został uwięziony w czerwcu 2009 r. w czasie protestów wyborczych w Iranie.

Książka Bahariego jest zarówno pamiętnikiem z więzienia, jak i rodzinną sagą, która przedstawia historię Iranu i zmiennych politycznych losów ludzi i reżimów. W czerwcu 2009 roku Bahari wyjechał z Londynu, by relacjonować wybory prezydenckie w Iranie. Zapewniał swoją brzemienną narzeczoną Paolę, że wróci do niej najdalej za tydzień. Nie miał pojęcia, że następne trzy miesiące spędzi w osławionym irańskim więzieniu Ewin, przechodząc brutalne śledztwo.

Bahari rozprawia się ze swoimi wspomnieniami z więzienia, wspomina również losy swojego ojca, który siedział w więzieniu za rządów Szacha, oraz swoją siostrę więzioną przez reżim ajatollaha Chomeiniego w latach 80. Opisuje jak jego narzeczona i jego 84-letnia matka walczyły o jego uwolnienie. Przede wszystkim daje świadectwo tego jak miłość, prawość i niezłomna wola zwyciężają nad przemocą państwowych instytucji.

Maziar Bahari jest cenionym dziennikarzem, filmowcem-dokumentalistą i obrońcą praw człowieka. W latach 1998-2010 był korespondentem “Newsweeka”. Urodził się w Teheranie, a w 1988 roku wyemigrował do Kanady, gdzie studiował nauki polityczne i sztukę filmową. Dokumentalne filmy Bahariego były emitowane przez telewizje całego świata. Mieszka w Londynie z żoną i córką. Jego wspomnienia posłużyły za inspirację do filmu “Rosewater” w reżyserii Jona Stewarta, w którym główną rolę zagrał Gael García Bernal. Wiele razy współpracował z Amnesty International dzieląc się swoim doświadczeniem i informacjami o Iranie.

Więcej na temat książki na stronie Prószyński i S-ka

Obrońca praw człowieka zatrzymany i torturowany