Afganistan: jeńcy muszą być chronieni

Niedawne wydarzenia w twierdzy Qala-i-Jhangi w pobliżu miasta Mazar-i-Sharif, gdzie kilkuset wziętych do niewoli bojowników walczących po stronie talibów i kilkadziesiąt innych osób zginęło w niewyjaśnionych okolicznościach, a także nowe doniesienia o dziesiątkach ofiar śmiertelnych, które uległy zaduszeniu podczas transportu w zamkniętych kontenerach do więzienia w Shibarghan, pogłębiają troskę o los tych, którzy w dalszym ciągu poddają się i brani są do niewoli.

-Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża musi mieć zapewnioną możliwość pełnienia kluczowej roli w zapewnieniu właściwej ochrony ludzi poprzez monitorowanie brania do niewoli i dalszego traktowania więźniów-.

Więcej informacji na temat kryzysu po 11 września na stronie internetowej http://web.amnesty.org/11september.htm

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie