AFGANISTAN: Kara śmierci za bluźnierstwo zamieniona na 20 lat więzienia – Amnesty International

AFGANISTAN: Kara śmierci za bluźnierstwo zamieniona na 20 lat więzienia

Sayed Perwiz Kambakhsh został aresztowany 27 października 2007 r. za ściągnięcie z internetu materiałów na temat roli kobiety w islamie, dodanie do nich własnych komentarzy i rozpowszechnianie ich na uniwersytecie Balkh. Kambakhsh wszystkiemu zaprzecza, twierdząc, że został zmuszony do przyznania się do winy w trakcie śledztwa. W czasie pobytu w areszcie funkcjonariusze służby bezpieczeństwa złamali mu nos i lewą rękę. 22 stycznia sąd pierwszej instancji w Mazar-e-Sharif skazał go na śmierć.
Ani wyrok śmierci, ani obecny wyrok 20 lat więzienia nie mają podstaw prawnych. Powołany w nich art. 347 kodeksu karnego przewiduje karę do 5 lat (sic!) pozbawienia wolności, ale za przeszkadzanie wykonywaniu aktu religijnego lub znieważanie miejsca kultu, a przecież nie to zarzuca się Kambakhshowi. W rzeczywistości podstawą wyroku śmierci było prawo koraniczne.
Nagłośnienie sprawy Kambakhsha za granicą rozjuszyło konserwatywne koła religijne w Afganistanie. Wielu afgańskich przywódców religijnych nawoływało do egzekucji studenta.
Postępowanie przeciwko Kambakhshowi może być motywowane politycznie. Miałoby powstrzymać jego brata, dziennikarza Yaquba Ibrahimi Kambakhsha, przed publikowaniem krytycznych artykułów o lokalnych przywódcach.
Sprawie Kambakhsha poświęcona była pilna akcja nr 39 z lutego br. oraz jej wrześniowa kontynuacja. Amnesty International nadal będzie prowadzić kampanię na rzecz uwolnienia Kambakhsha, ale już innymi metodami niż pilna akcja. Dziękujemy tym, którzy wysłali apele.

Zatrzymajmy egzekucję dwóch braci na Białorusi!