Afganistan: masowe ruchy ludności mogą wywołać globalną katastrofę – Amnesty International

Afganistan: masowe ruchy ludności mogą wywołać globalną katastrofę

ASA 11/010/2001
Organizacja wzywa: -Pakistan, Iran i Tadżykistan muszą otworzyć granice i zapewnić ochronę uchodźcom afgańskim. Kraje te nie mogą jednak ponosić wszystkich związanych z tym ciężarów – społeczność międzynarodowa musi im przyjść z pomocą.-

Zanim doszło do obecnego kryzysu, co najmniej 1,1 miliona Afgańczyków straciło dach nad głową we własnym kraju ze względu na suszę, konflikty zbrojne i deficyt żywności. W Pakistanie mieszka już około dwóch milionów uchodźców afgańskich. Teraz kolejnych kilkaset tysięcy usiłuje tam zbiec w obawie przed atakiem. Według niektórych raportów, ponad sto tysięcy mieszkańców Kandaharu – siedziby Talibów – opuściło miasto.

Ludzie, którzy zdecydowali się na ucieczkę, napotykają wiele przeszkód: wielu jest zbyt biednych, aby zapewnić sobie transport, wielu jest zbyt słabych, aby podjąć wędrówkę. Mimo informacji, iż zasoby żywności wystarczą na najbliższe 2-3 tygodnie, po wyjeździe z kraju pracowników zagranicznych organizacji niosących pomoc rozdawnictwo żywności praktycznie zamarło.

Według uzyskanych informacji, w ciągu ubiegłych kilku dni pakistańskie służby bezpieczeństwa zamknęły granice państwa w kilku miejscach zasiekami z drutu kolczastego – mimo apeli Wysokiego Komisarza ONZ ds. Uchodźców o nie zawracanie osób szukających azylu. Granicę przekraczają jedynie posiadacze ważnych wiz, przy czym władze pakistańskie całkowicie wstrzymały ich wydawanie. Około 15.000 Afgańczyków udało się podobno przekroczyć granicę w ciągu ubiegłego tygodnia, jednak setki innych zawrócono z granicy z Pakistanem. Mimo zamknięcia granic władze pakistańskie podjęły jakoby przygotowania do przyjęcia uchodźców, wysiłki te mogą jednak okazać się spóźnione wobec tysięcy osób zdążających w kierunku granicy.

Prawo międzynarodowe zobowiązuje państwa do określonego postępowania wobec uchodźców, a szczególnym zobowiązaniem jest zasada non refoulement, tj. zakaz zawracania kogokolwiek poszukującego azylu wbrew jego woli do państwa, w którym osoba ta byłaby narażona na łamanie wobec niej praw człowieka.

-Naród afgański cierpi od dziesięcioleci z powodu konfliktów wewnętrznych i głodu. Społeczność międzynarodowa musi niezwłocznie zapewnić ludności Afganistanu ochronę i pomoc, zapewniając jednocześnie odpowiednie środki Wysokiemu Komisarzowi ONZ ds. Uchodźców, aby mógł skutecznie działać zgodnie z powierzonym mu mandatem.-