Afganistan: Rok bez praw kobiet pod rządami talibów – Amnesty International

Afganistan: Rok bez praw kobiet pod rządami talibów

Rok sprawowania władzy w Afganistanie przez talibów to gwałtowny regres dla praw mieszkających tam kobiet! Zatrzymywane i aresztowane, bite i poniżane, z dnia na dzień pozbawione pracy i edukacji, zmuszane do przymusowych małżeństw jeszcze jako dzieci – to właśnie los kobiet i dziewcząt pod autorytarnymi rządami.

Talibowie – wraz z przejęciem władzy w Afganistanie – wydali i wprowadzili w życie szereg zasad, które łamią prawa człowieka kobiet oraz dziewczynek na terenie tego państwa, w tym prawa do edukacji, pracy, swobodnego przemieszczania się, wolności słowa, zgromadzeń i ubioru. Najnowszy raport Amnesty International dowodzi wielu naruszeniom, których dopuszczają się talibowie, by kontrolować i zastraszać kobiety oraz młode dziewczęta pod pozorem „przeciwdziałania zepsuciu moralnemu”.

Te młode dziewczynki chciały po prostu mieć przed sobą przyszłość,
a teraz nie widzą żadnej. Miliony afgańskich kobiet czekają, by coś się zmieniło – wspomina Fatima, 25-letnia nauczycielka.

Kobiety i dziewczęta z dnia na dzień straciły ochronę przed przemocą, miejsca pracy lub możliwość edukacji oraz prawo decydowania o sobie, swoim ubiorze i swoich wyborach życiowych. Wyjście bez męskiego opiekuna na ulicę może skończyć się dla nich więzieniem. „Dla afgańskiej kobiety pójście do więzienia jest równoznaczne ze śmiercią. Tego piętna nie da się zmazać” – tłumaczy jedna ze studentek.

Wszystkie i wszyscy zasługują na wolność od przemocy i opresji!

Nie ma naszej zgody na łamanie praw kobiet i dziewcząt w Afganistanie!

Przeczytaj więcej w skróconej wersji raportu >>>

Przeczytaj cały raport (w wersji angielskiej) >>>

Zdjęcie w nagłówku: Kiana Hayeri / Amnesty International

Pokaż FIFA czerwoną kartkę! #PayUpFIFA