Agata Kowalska laureatką Pióra Nadziei 2016 – Amnesty International

Agata Kowalska laureatką Pióra Nadziei 2016

Amnesty International wręczy tegoroczną nagrodę medialną Agacie Kowalskiej, dziennikarce radia Tok Fm, za swoją rzetelną, merytoryczną pracę dziennikarską, w której podejmuje tematy praw człowieka.

Nagroda zostanie wręczona 10 grudnia o godz. 17:00 podczas finału Maratonu Pisania Listów w Warszawie w „Marzycielach i Rzemieślnikach”, III p. Domu Towarowego Braci Jabłkowskich, ul. Bracka 25. Po wręczeniu nagrody odbędzie się debata z udziałem dr Sylwii Spurek – Zastępczyni Rzecznika Praw Obywatelskich ds. Równego Traktowania – „Sprawy światopoglądowe czy kwestia praw człowieka. Jak mówić o aborcji, prawach mniejszości, przemocy wobec kobiet”.

Nagroda Amnesty International jest przyznawana osobom, które zwracają uwagę opinii publicznej na przypadki łamania praw człowieka, odznaczają się społecznym zaangażowaniem w swojej pracy medialnej i przyczyniają się do pozytywnej zmiany na rzecz przestrzegania praw człowieka.

W uzasadnieniu do przyznania nagrody napisano: „Agata Kowalska, dzięki swojej wiedzy i kompetencji, wprowadza do pracy dziennikarskiej bardzo wysoki standard. Zawsze przygotowana i dociekliwa podczas rozmów z gośćmi swych audycji, umiejętnie zadaje pytania nieoczywiste, lecz trafiające w sedno. Szybko i na gorąco podejmuje trudne tematy, np. z zakresu praw reprodukcyjnych, migrantów i uchodźców, a co najważniejsze dzięki niej słuchacze mogą te tematy poznać i zrozumieć”.

Kandydatury do tegorocznej nagrody zgłaszano do 10 listopada. Nad kandydaturami debatowało biuro Amnesty International wraz z Radą Programową Stowarzyszenia. W Radzie zasiadają:

Jacek Białas (prawnik z Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka); Beata Faracik (Prezeska Polskiego Instytutu Praw Człowieka i Biznesu); Witold Klaus (Prezes Stowarzyszenia Interwencji Prawnej); Mikołaj Pietrzak (adwokat, szef Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej); Marzanna Pogorzelska (wykładowczyni akademicka, edukatorka praw człowieka); Katarzyna Szymielewicz (Prezeska Fundacji Panoptykon), Krzysztof Śmiszek (Prezes Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego).

Spośród zgłoszonych osób do nagrody nominowani zostali:

• Artur Domosławski – reporter związany z tygodnikiem „Polityka”;
  • Jakub Janiszewski – dziennikarz związany z Radiem TokFm i Gazetą Wyborczą;
  • Agata Kowalska – dziennikarka Radia TokFm;
  • Magdalena Nimer – reporterka związana z Kolektywem Reporterskim.