AI: Państwa muszą wspierać prawo do czystej wody i urządzeń sanitarnych – Amnesty International

AI: Państwa muszą wspierać prawo do czystej wody i urządzeń sanitarnych

-To był pierwszy, bardzo obiecujący krok, ale teraz wszystkie państwa muszą wykorzystać tą możliwość, aby chronić życie i zdrowie milionów ludzi i w pełni wspierać prawo do wody i urządzeń sanitarnych,- powiedział Ashfaq Khalfan, specjalista Amnesty International ds. prawa do wody.
Prawa będą omawiane podczas następnej debaty Rady Praw Człowieka, która odbędzie się we wrześniu w Genewie. Niemcy, Indie, Chiny, Brazylia i Poludniowa Afryka poparły wczoraj nową uchwałę, jednak Wielka Brytania i Stany Zjednoczone znalazły się pośród państw, które wstrzymały się od głosu, argumentując, że nie ma podstawy prawnej, aby domagać się prawa do wody i urządzeń sanitarnych.
-Nie ma żadnego prawnego uzasadnienia, według którego kraje nie mogłyby wspierać tej uchwały. Prawo do wody już znajduje się w przepisach prawa międzynarodowego i istnieje również silna podstawa prawna, aby domagać się dostępu do urządzeń sanitarnych,- powiedział Ashfaq Khalfan.
-Kobiety, które narażają swoje życie idąc w nocy do publicznej toalety i ludzie, których dzieci umierają z braku dostępu do czystej wody, powinni mieć możliwość do rozliczenia swoich przywódców z dostępu do czystej wody i urządzeń sanitarnych,- powiedział Ashfaq Khalfan.
Sprawa była podnoszona podczas każdego spotkania w regionie Azji i Pacyfiku, w Azji Płudniowej, Afryce czy Ameryce Poludniowej, podczas licznych szczytów, które miały miejsce w ciągu ostatnich pięciu lat, podczas których uznano zarówno prawo do wody, jak i urządzeń sanitarnych. Wszystkie 165 państw członkowskich Ruchu Państw Niezaangażowanych i Rady Europy również uznało prawo do wody.
Prowadzona przez Amnesty International kampania -Żądamy Godności- ma na celu zaprzestanie łamania praw człowieka, które pogłębiają ubóstwo na świecie. Kampania ma na celu zmobilizowanie ludzi na całym świecie, aby domagali się od rządów, korporacji i innych osób lub instytucji posiadających władzę, aby usłyszeli głos ludzi żyjących w ubóstwie, uznali i chronili ich prawa.
Więcej informacji na www.zadamygodnosci.pl KONIEC/