AI WEIWEI I JEGO WSPÓŁPRACOWNICY UWOLNIENI – Amnesty International

AI WEIWEI I JEGO WSPÓŁPRACOWNICY UWOLNIENI

Znany na całym świecie chiński artysta Ai Weiwei, jego przyjaciel i asystent Wen Tao, jego kuzyn i kierowca Zhang Jingsong oraz księgowy Hu Mingfen, zostali uwolnieni. Nie potwierdzono informacji o obecnym położeniu Liu Zhengganga, projektanta ze studia Ai Weiwei.

Ai Weiwei został uwolniony 22 czerwca w ramach -qubao houshen- (-uzyskał poręczenie, podczas gdy sprawa jest w toku-). Jest to rodzaj zwolnienia za kaucją, według którego uwolniony ma zakaz opuszczania miasta lub państwa zamieszkania bez zezwolenia – w przypadku Ai Weiwei jest to Pekin. Jak podaje oficjalna chińska agencja informacyjna Xinhua, uwolniono go, “ze względu na jego prawidłową postawę, ponieważ przyznał się do popełnionych zbrodni, a także z powodu choroby przewlekłej, na którą cierpi”. Zgodził się również spłacić niezapłacone podatki. Jednak nigdy nie oskarżono go o popełnienie jakichkolwiek przestępstw i nie przedstawiono mu żadnych dokumentów prawnych dotyczących jego zatrzymania i uwolnienia.

Ai Weiwei przebywał w więzieniu o nieznanym położeniu. Jego żona mogła spotkać się z nim tylko raz, przez 15 minut, pod nadzorem. Kiedy został zwolniony, zakazano mu rozmów z kimkolwiek na temat tego, jak był traktowany w więzieniu. Nadal znajduje się pod ścisłym nadzorem policji. Według informacji podanych przez media w Hong Kongu, jego żona zażądała, aby postępowanie sądowe w sprawie oskarżenia o uchylanie się od płacenia podatków, które postawiono jego firmie, było podane do publicznej wiadomości oraz aby zwrócono im kontrakty biznesowe, księgi rachunkowe i pieczątki firmy.

Zhang Jingsong został uwolniony 23 czerwca. Wen Tao i Hu Mingfen 23 czerwca w nocy lub 24 czerwca rano, po czym wrócili do domu. Od momentu ich zatrzymania do początku kwietnia nie informowano rodzin mężczyzn o ich miejscu pobytu i statusie prawnym, a także nigdy nie postawiono im zarzutów.

Informacje o obecnym statusie prawnym i miejscu przebywania Liu Zhengganga nie zostały potwierdzone. Przyjaciele nie mogli skontaktować się ani z nim, ani z jego rodziną.

Prosimy o bezzwłoczne pisanie listów w języku angielskim, chińskim lub ojczystym:

– Przekonując władze Chin, aby bezzwłocznie ujawniły miejsce pobytu i status prawny Liu Zhenggang-a;

– Wzywając władze Chin, aby zapewniły, że Liu Zhenggang nie jest torturowany i okrutnie traktowany oraz ma kontakt ze swoją rodziną, prawnikiem, którego sam wybrał oraz udzielono mu prawa do opieki medycznej, jakiej może potrzebować;

– Przekonując władze, aby podjęły skuteczne środki w celu zagwarantowania wolności słowa, zrzeszania się i zgromadzeń pokojowych zgodnie z Konstytucją Chińskiej Republiki Ludowej i Międzynarodowym Paktem Praw Obywatelskich i Politycznych, który Chiny podpisały i zadeklarowały chęć jego ratyfikowania.

Prosimy o wysyłanie apeli przed 6 września 2011 do:

Ministra Bezpieczeństwa Publicznego

MENG Jianzhu Buzhang
Gong-anbu, 14 Dongchang-anjie
Dongchengqu, Beijingshi 100741

Ministra Sprawiedliwości

WU Aiying Buzhang
Sifabu, 10 Chaoyangmen Nandajie
Chaoyangqu, Beijingshi 100020

Fax: +86 10 65292345

Email: pfmaster@legalinfo.gov.cn

Premiera ChRL

WEN Jiabao Guojia Zongli
The State Council General Office
2 Fuyoujie, Xichengqu,
Beijingshi 100017,
People’s Republic of China

Fax: +86 10 65961109 (c/o Ministry of Foreign Affairs)

Zwrot grzecznościowy: Wasza Ekscelencjo

Prosimy także o wysyłanie kopii do reprezentantów placówek dyplomatycznych akredytowanych w Twoim kraju:

ul. Bonifraterska 1

Tel. 0048 22 8313836

Fax. 0048 22 6354211

E-mail: political@chinaembassy.org.pl

INFORMACJE DODATKOWE

Ai Weiwei został 3 kwietnia zatrzymany przez policję na lotnisku w Pekinie, podczas gdy był w drodze do Hong Kongu. Wen Tao był dziennikarzem, którego zmuszono do rezygnacji z zawodu, po tym jak napisał artykuł na temat protestu przeciwko obaleniu kolonii artystów w Pekinie w 2010 r. 8 kwietnia policja aresztowała księgowego Ai Weiwei, Hu Mingfena. 9 kwietnia policjanci w strojach cywilnych zabrali Liu Zhengganga, projektanta pracującego w firmie projektowej Ai Weiwei. Jego żona zgłosiła zaginięcie. 10 kwietnia policja zatrzymała kuzyna i kierowcę Ai Weiwei, Zhang Jingsonga (znanego również jako Xiao Pang).

Powiązany temat

Materiał edukacyjny „Twój głos ma MOC! Młodzi ludzie bronią praw człowieka”

Powiązany temat

Rosja: Władze rozpoczynają polowanie na czarownice i ścigają każdego, kto rozpowszechnia antywojenną retorykę