AI wzywa Chiny do niezależnego śledztwa w sprawie Tiananmen. – Amnesty International

AI wzywa Chiny do niezależnego śledztwa w sprawie Tiananmen.

Chiński rząd do tej pory uniemożliwiał wszelkie próby rzucenia światła na stłumienie przez siły wojskowe protestów w czerwcu 1989 roku w wyniku czego setki osób zmarły lub zostały ranne. W związku ze zbliżającą się rocznicą demonstracji, władze jeszcze bardziej zintensyfikowały swoje działania przeciwko prawnikom i obrońcom praw człowieka. Rząd chiński nie ujawnił też żadnych danych, jednak wiele organizacji pozarządowych szacuje, że przynajmniej 20, a najprawdopodobniej około 200 osób nadal pozostaje zatrzymanych za udział w pro-demokratycznych protestach z 1989 roku.
Protesty w Poznaniu, Lublinie, Warszawie i Wrocławiu pod hasłem -Tiananmen 1989 – pamiętamy-
Grupa warszawska Amnesty International zaprasza wszystkich 4 czerwca od g. 22.00 pod Ambasadę Chińską w Warszawie na ulicy Bonifraterskiej 1, aby złożyć kwiaty, zapalić znicze, podpisać się pod petycją w kształcie karty do głosowania o uwolnienie chińskich więźniów sumienia, które zostaną następnie przekazane ambsadorowi CHRL w Polsce.
Wrocławska grupa Amnesty International zaprasza 3 czerwca na otwarcie wystawy fotografii z Obozu Żywego Protestu, jaki odbył się we Wrocławiu w 1989 roku na placu Dzierżyńskiego (dziś Dominikański), ale również z Tiananmen w 1989, z otwarcia pomnika na pl. Dominikańskim w 1999 roku oraz z akcji Amnesty International organizowanych we Wrocławiu w kolejne rocznice wydarzeń na Tiananmen. Po otwarciu wystawy, o godz. 21.00, planowane jest przejście pod pomnik ofiar z Tiananmen ze zniczami i z żółtymi różami – chińskim symbolem pamięci. 4 czerwca o godz. 13.00, na ulicy Oławskiej odbędzie się akcja uliczna, podczas której będzie można podpisać petycje w obronie ludzi prześladowanych w ChRL.
W Poznaniu akcja rozpocznie się 4. czerwca o godz. 20:00 na Starym Rynku, pod Pręgierzem. Planowane jest odczytanie nazwisk ofiar, fragmentów raportu dot. łamania praw człowieka w Chinach. Zbierane będą podpisy pod petycjami do Hu Jintao w sprawie Matek Tiananmen, prześladowanych za próby upamiętniania i dokumentowania wydarzeń sprzed 20. lat. Każdy będzie mógł zapalić znicz ku pamięci ofiar, wszystkie razem utworzą datę 1989.
W Lublinie, Amnesty International wspólnie ze Stowarzyszeniem Globalnej Solidarności i Centrum Duszpasterstwa Młodzieży zaprasza 4 czerwca o godz.16:00 na Pl. Łokietka pod lubelskim Ratuszem, gdzie będzie można obejrzeć prezentacje multimedialną oraz wystawę fotograficzną. Na 19:30 w w kościele Św. Ducha zaplanowna jest modliwa za ofiary wydarzeń, a o 20:30 na Deptaku zostaną odczytane relacje świadków. O 21:00 zostanie wykonany gest solidarności z organizacją Matki Tiananmen: puszczenie lampionów przy akompaniamencie muzyki i do piosenki upamiętniającej 20. rocznicę stłumienia protestów.
List Otwarty Amnesty International
13 maja 2009 roku Amnesty International przesłała list otwarty do Wu Bangguo, przewodniczącego Narodowego Kongresu Ludowego Chin, w którym czytamy: -Narodowy Kongres Ludowy ma uprawnienia, aby przemówić w imieniu tych wszystkich którzy zginęli, byli uwięzieni lub nadal są przetrzymywani w więzieniach w wyniku stłumienia protestów w 1989 roku-
-Wiele osób, które są przetrzymywane w więzianach zostało skazanych za przestępstwa -rewolucyjne- które zostały usunięte z Chińskiego Kodeksu Karnego w 1997 roku,- powiedziała Draginja Nadażdin, Dyrektorka Amnesty International Polska.-Chińskie władze powinny bezwłocznie uwolnić tych więźniów. Będzie to pierwszy krok na drodze do sprawiedliwości i odpowiedzialności.-
Nie wszystkie osoby, które zostały uwięzione za związek z pro-demokratycznymi protestami na Placu Tiananmem faktycznie brały udział w protestach dwadzieścia lat temu. Działania chińskich władz polegające na tłumieniu wszelkich prób publicznej dyskusji na temat tych wydarzeń, oznaczaja, że wiele osób zostało skazanych już po 1989 roku za korzystanie z wolności do wypowiedzi, jak na przykład prowadzenie dyskusji on-line czy umieszczanie w sieci poematów upamiętniających protesty. Uwięzienie jest tylko jedną z metod stosowana przez chińskie władze w celu stłumienia publicznej debaty na temat wydarzeń z 1989 roku. Stosowane są również nękania ze strony policji czy arbitralne aresztowania.
Wraz z ogłoszeniem Rocznego Raportu Amnesty International wezwało rówież Chiny do ratyfikacji Międzynarodowej Konwencji Praw Obywatelskich i Politycznych.

Dodatkowe infromacje:
Aleksandra Minkiewicz