Akcja Letnia 2015 – nabór wolontariuszy i wolontariuszek – Amnesty International

Akcja Letnia 2015 – nabór wolontariuszy i wolontariuszek

Jak co roku, zapraszamy aktywistów i aktywistki do włączenia się w nasze działania podczas Akcji Letniej prowadzonej podczas festiwali. Zapraszamy do współpracy wszystkich członków i członkinie Amnesty International!

Akcja Letnia to zorganizowane działania, które polegają na tym, że aktywiści i aktywistki Amnesty International przy wsparciu Biura jadą na największe i najważniejsze wakacyjne festiwale. W tym roku Akcja Letnia to część działań podejmowanych w ramach kampanii “Stop Torturom”, “S.O.S. Europo”, “Moje ciało a prawa człowieka” oraz obchodów 25-lecia Amnesty Polska.
Odwiedzimy następujące festiwale:

• Life Festial w Oświęcimiu (18-20 czerwca)
  • Opener w Gdyni – lotnisko Kossakowo (1-4 lipca)
  • Seven Festival Węgorzewo (11-12 lipca)
  • 21 Przystanek Woodstock-Kostrzyn n. Odrą (30 lipca -1 sierpnia)
  • Off Festiwal w Katowicach ( 7-9 sierpnia)
  • Festiwal Reggae Regałowisko w Bielawie (21-23 sierpnia)

Nasze działania możliwe są dzięki wolontariuszom i wolontariuszkom. Jest to okazja do skutecznego działania na rzecz praw człowieka, realizacji swoich talentów i zainteresowań, integracji i wymiany doświadczeń z aktywistami i aktywistkami z innych regionów, przeżycia przygody. Praca bywa ciężka, ale jest przyjemna, a w wolnym czasie można pójść na najciekawsze koncerty. Osobom uczestniczącym w Akcji Letniej zapewniamy noclegi i zwrot kosztów dojazdu.
Aby zgłosić się, należy wypełnić formularz online. Na zgłoszenia czekamy do 10. czerwca!

Wszelkie pytania w sprawie Akcji Letniej prosimy kierować do jej koordynatora, Kacpra Gwardeckiego na adres e-mail: kacper.gwardecki(at)amnesty.org.pl
Opisy festiwali w ramach Akcji Letniej Amnesty International
1. Life Festival w Oświęcimiu (18-20 czerwca)
Festiwal z pokojowym przesłaniem, skupiony na budowaniu pozytywnych relacji międzyludzkich. Cele organizatorów festiwalu są zbieżne z naszymi – tworzenie pokojowych relacji ponad granicami kulturowymi i państwowymi oraz walka z rasizmem i antysemityzmem.
Festiwal charakteryzuje się przyjazną atmosferą, czego ekipa Amnesty doświadczyć przy okazji poprzednich edycji.
Niezapomniane przeżycia dla wolontariuszy i wolontariuszek to również nocka w monumentalnym gmachu Technikum Salezjanów w sali od matematyki!
Nasze stoisko działa od godz. 14-21 każdego dnia.
2. Open’er w Gdyni – lotnisko Kossakowo (1-4 lipca)
Mekka dla fanów i fanek muzyki alternatywnej. Największy tego typu festiwal w Europie co roku przyciąga tłumy, dzięki światowej sławy artystom i artystkom. Ale Opener to nie tylko muzyka. W zacienionych przestrzeniach hangaru mieści się miejsce dla NGOsów.
Tam też mamy zamiar stacjonować i prowadzić nasze stoisko w godz. 15.00 – 2.00 . W zeszłym roku nasi wolontariusze i wolontariuszki byli gotowi na szereg aktywności na czele z manufakturą toreb z logo Amnesty, czy rozdawaniem gadżetów. Jak będzie tym razem? Przekonajcie się sami.
3. Seven Festival Węgorzewo (11-12 lipca)
Czołówka polskiej sceny rockowej, świeże powietrze, lasy i piękne mazurskie jeziora. To właśnie charakteryzuje ten wyjątkowy po wieloma względami festiwal, którego zawsze jesteśmy wyczekiwanym gościem.
Mamy do swojej dyspozycji w pełni wyposażone stoisko oraz przestrzeń warsztatową.
4. 21 Przystanek Woodstock – Kostrzyn n. Odrą (30 lipca -1 sierpnia)
Festial – fenomen. Miejsce tętniące kulturą. Dość powiedzieć, że jest to największy w Europie darmowy festiwal muzyczny i jeden z największych w ogóle. Amnesty na stałe już wrosła w ideę festiwalu, jako że jesteśmy obecni razem  woodstockową rodziną już od kilku edycji.
W tym roku stoisko Amnesty zostało włączone w struktury Akademii Sztuk Przepięknych, której spotkania przyciągają rzesze ludzi.
Miasteczko NGO w ramach ASP będzie otwarte w godz. 10.00-20.00
5. Off Festiwal w Katowicach ( 7-9 sierpnia)
Festiwal którego twórcą jest Artur Rojek to od kilku lat niezbędna pozycja na festiwalowej mapie dla  wielbicieli i wielbicielek  alternatywnego brzmienia.
Swoją renomę potwierdził już w 2012 roku, kiedy to otrzymał tytuł najlepszego średniego festiwalu w Europie.
Stał się również wizytówką Katowic słynącą również z aktywności ekologicznych. W tym roku klimatu doda na pewno miejsce festiwalu – nowopowstałe Muzeum Śląskie, które jeszcze nie tak dawno było jedną z większych kopalni węgla w Polsce.
6. Festiwal Reggae Regałowisko w Bielawie (21-23 sierpnia)
Festiwal w Bielawie jest jedną z najstarszych i co ważniejsze – najbardziej lubianych imprez dla fanów i fanek muzyki reggae w Polsce, dla których zawsze była prawdziwym zwieńczeniem lata, kulminacją wrażeń i okazją do spędzenia niezapomnianych chwil we wspaniałej scenerii i przy świetnej muzyce.
W tym roku Amnesty po raz pierwszy ma okazję uczestniczyć w projekcie, który promuję muzykę rodem z Jamajki. Wierzymy, że wspólne ideały takie jak promowanie pokoju i tolerancji pomogą nam złapać dobry kontakt z osobami przebywającymi na festiwalu.

Żądamy natychmiastowego zakończenia ataków na ludność cywilną Ukrainy!