Akcja Letnia 2017 – szukamy wolontariuszy i wolontariuszek!

Zapraszamy aktywistów i aktywistki Amnesty do włączenia się w nasze działania podczas festiwali muzycznych w Polsce.

Akcja Letnia to projekt, który ma na celu promowanie praw człowieka i kampanii Amnesty International podczas największych wakacyjnych festiwali muzycznych. W tym roku Akcja Letnia skupi się na dwóch nowych kampaniach: #NIEnawiść, przeciwko hejtowi, mowie nienawiści i przestępstwom z nienawiści oraz ODWAŻNI dotyczącej sytuacji obrońców i obrończyń praw człowieka na świecie.

W tym roku planujemy odwiedzić następujące festiwale*:

• Life Festival – Oświęcim (22-24 czerwca)
  • Opener – Gdynia, lotnisko Kossakowo (28 czerwca – 1 lipca)
  • Przystanek Woodstock – Kostrzyn n. Odrą (3 -5 sierpnia)
  • OFF-Festival – Katowice (4-6 sierpnia)
  • Muszla Fest – Bydgoszcz (18-19 sierpnia)
  • inne

* w przypadku niektórych festiwali procedura aplikacyjna jest jeszcze w toku, w związku z tym ostateczna liczba festiwali może ulec zmianie.

Nasze działania na festiwalach możliwe są dzięki wolontariuszom i wolontariuszkom. Jest to okazja do skutecznego działania na rzecz praw człowieka, realizacji swoich talentów i zainteresowań, integracji i wymiany doświadczeń z aktywistami i aktywistkami z innych regionów. Nasze aktywności podczas festiwali są intensywne, ale współpraca w zespole daje dużo satysfakcji, a w wolnym czasie można pójść na najciekawsze koncerty. Osobom uczestniczącym w Akcji Letniej zapewniamy noclegi i zwrot kosztów dojazdu.

Jeśli chcesz dołączyć do naszej festiwalowej ekipy wypełnij formularz online: https://www.surveymonkey.com/r/akcjaletnia2017

Na Wasze zgłoszenia czekamy do 15 maja 2017!

OPISY FESTIWALI W RAMACH AKCJI LETNIEJ AMNESTY INTERNATIONAL:

Life Festival w Oświęcimiu (22-24 czerwca)

Festiwal z pokojowym przesłaniem, skupiony na budowaniu pozytywnych relacji międzyludzkich. Cele organizatorów festiwalu są zbieżne z naszymi – tworzenie pokojowych relacji ponad granicami kulturowymi i państwowymi oraz walka z rasizmem i antysemityzmem. Festiwal charakteryzuje się przyjazną atmosferą, czego ekipa Amnesty doświadczyć mogła przy okazji poprzednich edycji. Nasze stoisko działa od godz. 14-21 każdego dnia.

Więcej info: www.lifefestival.pl

Opener w Gdyni – lotnisko Kossakowo (28 czerwca–1 lipca)

Mekka dla fanów i fanek muzyki alternatywnej. Największy tego typu festiwal w Europie co roku przyciąga tłumy, dzięki światowej sławy artystom i artystkom. Ale Opener to nie tylko muzyka. W zacienionych przestrzeniach hangaru mieści się miejsce dla NGOsówm będziemy tam  stacjonować w godz. 15.00 – 2.00.

Więcej info: www.opener.pl

23 Przystanek Woodstock-Kostrzyn n. Odrą (3-5 sierpnia)

Festiwal – fenomen. Miejsce tętniące kulturą. Dość powiedzieć, że jest to największy w Europie darmowy festiwal muzyczny i jeden z największych w ogóle. Amnesty na stałe wrosła w ideę festiwalu, jako że jesteśmy obecni razem woodstockową rodziną już od kilku edycji. Miasteczko NGO będzie otwarte w godz. 10.00-20.00

Więcej info: woodstockfestival.pl/

OFF-Festival w Katowicach (4-6 sierpnia)

Festiwal którego twórcą jest Artur Rojek to od kilku lat niezbędna pozycja na festiwalowej mapie dla  wielbicieli i wielbicielek  alternatywnego brzmienia. Swoją renomę potwierdził już w 2012 roku, kiedy to otrzymał tytuł najlepszego średniego festiwalu w Europie. Stał się również wizytówką Katowic słynącą również z aktywności ekologicznych. W tym roku klimatu doda na pewno miejsce festiwalu – nowopowstałe Muzeum Śląskie, które jeszcze nie tak dawno było jedną z większych kopalni węgla w Polsce.

Więcej info: off-festival.pl

Muszla Fest w Bydgoszczy (18-19 sierpnia)

Festiwal organizowany w Bydgoszczy od 2003 roku, nastawiony przede wszystkim na lokalnych artystów i artystki. Muszla Fest to 18 zespołów na jednej scenie i miejsce dla otwartości, różnorodności i tolerancji.

Więcej info: www.muszlafest.pl