Akcja Letnia 2016 – nabór wolontariuszy/ek

Jak co roku, zapraszamy aktywistów i aktywistki do włączenia się w nasze działania podczas Akcji Letniej prowadzonej podczas festiwali. Zapraszamy do współpracy wszystkich członków i członkinie Amnesty International!

Akcja Letnia to zorganizowane działania, które polegają na tym, że aktywiści i aktywistki Amnesty International, przy wsparciu biura jadą na największe i najważniejsze wakacyjne Festiwale. W tym roku Akcja Letnia to część działań podejmowanych w ramach kampanii „People on the move”, dotyczącej praw migrantów i migrantek, „#UnfollowMe” dotyczącej inwigilacji, oraz kampanii „Moje ciało a prawa człowieka”.

Planujemy odwiedzić następujące festiwale*:

• Orange Warsaw Festiwal w Warszawie ( 3-4 czerwca)
  • Life Festial w Oświęcimiu (17-19 czerwca)
  • Opener w Gdyni – lotnisko Kossakowo (1-4 lipca)
  • Slot Art Festival w Lubiążu k. Wrocławia (05-09 lipca)
  • Reggaeland w Płocku (8-9 lipca)
  • 21 Przystanek Woodstock-Kostrzyn n. Odrą (30 lipca -1 sierpnia)
  • Off Festiwal w Katowicach ( 7-9 sierpnia)

*w przypadku niektórych festiwali procedura aplikacyjna jest jeszcze w toku, w  związku z tym ostateczna liczba festiwali może ulec zmianie

Nasze działania możliwe są dzięki wolontariuszom i wolontariuszkom. Jest to okazja do skutecznego działania na rzecz praw człowieka, realizacji swoich talentów i zainteresowań, integracji i wymiany doświadczeń z aktywistami i aktywistkami z innych regionów, przeżycia przygody. Praca bywa ciężka, ale jest przyjemna, a w wolnym czasie można pójść na najciekawsze koncerty. Osobom uczestniczącym w Akcji Letniej zapewniamy noclegi i zwrot kosztów dojazdu.

Aby zgłosić się, należy wypełnić formularz online dostępny tutaj>>.

Na zgłoszenia czekamy do 8 maja !

Opisy festiwali w ramach Akcji Letniej Amnesty International

1. Orange Warsaw Festvial , Warszawa (3-4 czerwca)

Festiwal który od kilku lat gości w stolicy kilka razy zmieniał lokalizację. W ubiegłym roku postanowiono na Tor Wyścigów Konnych na Służewcu. Zielona, otwarta przestrzeń stanowiła idealną propozycję dla osób szukających piknikowej atmosfery. Fantastyczne nagłośnienie i – jak co roku – gwiazdy światowego formatu przyciągnęły wielu fanów muzyki na żywo. Przyjazna atmosfera, różnorodna muzyka i duża liczba stref z dodatkowymi aktywnościami to główne atuty tego wyjątkowego wydarzenia, którego mamy na dzieję będziesz częścią razem z nami.

Więcej info: https://orangewarsawfestival.pl/

2. Life Festial w Oświęcimiu (18-20 czerwca)

Festiwal z pokojowym przesłaniem, skupiony na budowaniu pozytywnych relacji międzyludzkich. Cele organizatorów festiwalu są zbieżne z naszymi – tworzenie pokojowych relacji ponad granicami kulturowymi i państwowymi oraz walka z rasizmem i antysemityzmem.

Festiwal charakteryzuje się przyjazną atmosferą, czego ekipa Amnesty doświadczyć przy okazji poprzednich edycji.

Niezapomniane przeżycia dla wolontariuszy i wolontariuszek to również nocka w monumentalnym gmachu Technikum Salezjanów w sali od matematyki!

Nasze stoisko działa od godz. 14-21 każdego dnia.

Więcej info: www.lifefestival.pl

3. Opener w Gdyni – lotnisko Kossakowo (1-4 lipca)

Mekka dla fanów i fanek muzyki alternatywnej. Największy tego typu festiwal w Europie co roku przyciąga tłumy, dzięki światowej sławy artystom i artystkom. Ale Opener to nie tylko muzyka. W zacienionych przestrzeniach hangaru mieści się miejsce dla NGOsów.

Tam też mamy zamiar stacjonować i prowadzić nasze stoisko w godz. 15.00 – 2.00 . W zeszłym roku nasi wolontariusze i wolontariuszki byli gotowi na szereg aktywności na czele z manufakturą toreb z logo Amnesty, czy rozdawaniem gadżetów. Jak będzie tym razem? Przekonajcie się sami.

Więcej info: www.opener.pl

4. Slot Art Festival w Lubiążu k. Wrocławia (5-9 lipca)

Slot Art Festival to jeden z największych festiwali kultury alternatywnej w Polsce, to pięć dni wypełnionych dziesiątkami warsztatów, koncertów, imprez, projekcji filmowych i wykładów.

To również coś daleko więcej – pięć dni wyjętych spod ogólnych praw wyścigu szczurów, walki i pośpiechu. Od ponad 10-ciu lat kolorowa festiwalowa wioska rozkwita w niezwykłym miejscu – w murach barokowego, pocysterskiego zespołu klasztornego w Lubiążu na Dolnym Śląsku. Rozłożyste drzewa, chłodne, porośnięte bluszczem mury, tajemnicze zaułki i sklepienia katedry nadają ponadczasowy wymiar jak najbardziej współczesnej sztuce.

Festwial ten jak żaden inny stawia na samorozwój uczestników poprzez liczne warsztaty. W tym roku stoisko Amnesty obok wielu innych będzie tworzyć magiczną atmosferę tego miejsca.

Więcej info: slot.art.pl/pl/

5. Reggaeland w Płocku (8-9 lipca)

Festiwal w Płocku jest jedną z najstarszych i co ważniejsze – najbardziej lubianych imprez dla fanów i fanek muzyki reggae w Polsce, dla których zawsze głównym punktem lentniego wypoczynku, kulminacją wrażeń i okazją do spędzenia niezapomnianych chwil we wspaniałej scenerii płockiej, nadwiślańskiej plaży i przy świetnej muzyce.

W tym roku Amnesty kolejny raz ma okazję uczestniczyć w projekcie, który promuję muzykę rodem z Jamajki. Wierzymy, że jak co roku wspólne ideały takie jak promowanie pokoju i tolerancji pomogą nam złapać dobry kontakt z osobami przebywającymi na festiwalu.

Więcej info: reggaeland.eu

6. 21 Przystanek Woodstock-Kostrzyn n. Odrą (14 – 16 lipca)

Festial – fenomen. Miejsce tętniące kulturą. Dość powiedzieć, że jest to największy w Europie darmowy festiwal muzyczny i jeden z największych w ogóle. Amnesty na stałe już wrosła w ideę festiwalu, jako że jesteśmy obecni razem  woodstockową rodziną już od kilku edycji.

W tym roku stoisko Amnesty zostało włączone w struktury Akademii Sztuk Przepięknych, której spotkania przyciągają rzesze ludzi.

Miasteczko NGO w ramach ASP będzie otwarte w godz. 10.00-20.00

Więcej info: woodstockfestival.pl/pl/przystanek_woodstock/aktualnosci

7. Off Festiwal w Katowicach ( 7-9 sierpnia)

Festiwal którego twórcą jest Artur Rojek to od kilku lat niezbędna pozycja na festiwalowej mapie dla  wielbicieli i wielbicielek  alternatywnego brzmienia.

Swoją renomę potwierdził już w 2012 roku, kiedy to otrzymał tytuł najlepszego średniego festiwalu w Europie.

Stał się również wizytówką Katowic słynącą również z aktywności ekologicznych. W tym roku klimatu doda na pewno miejsce festiwalu – nowopowstałe Muzeum Śląskie, które jeszcze nie tak dawno było jedną z większych kopalni węgla w Polsce.

Więcej info: off-festival.pl