Akcja uliczna w obronie więźniów sumienia na Białorusi – Amnesty International

Akcja uliczna w obronie więźniów sumienia na Białorusi

Grupa lokalna Amnesty International z Wrocławia zaprasza na akcję uliczną w obronie więźniów sumienia na Białorusi.

Wrocławska Grupa Amnesty International zaprasza na akcję uliczną w sprawie ostatnich wydarzeń na Białorusi. Będziemy zbierać podpisy pod petycją do Aleksandra Łukaszenki i domagać się uwolnienia białoruskich więźniów sumienia.

Gdzie: Wrocław, deptak na ul. Oławskiej

Kiedy: 16 kwietnia – 13:00 – 16:00

PRZYJDŹ I PODPISZ SIĘ POD PETYCJĄ. TWÓJ PODPIS MOŻE ICH UWOLNIĆ! Naszym gościem będzie TATIANA TYSZKIEWICZ, Białorusinka, bohaterka Maratonu Pisania Listów Amnesty International w 2009 roku.

W trakcie akcji planujemy rozdawać balony ze zdjęciami więzionych opozycjonistów oraz zbierać podpisy na petycji-rulonie, która będzie się rozwijała z Polski w stronę Białorusi. Z naszych ulotek i od wolontariuszy wrocławskiej grupy Amnesty International dowiesz się więcej o kondycji praw człowieka u naszego wschodniego sąsiada.
16. dzień każdego miesiąca to Dzień Solidarności z Białorusią.

Tło wydarzeń

W następstwie wyborów na Białorusi z dnia 19 grudnia, ponad 20 tys. osób zebrało się w centrum stolicy Mińsku, aby zaprotestować przeciwko nieprawidłowościom do jakich doszło w czasie wyborów. Aresztowano ponad 700 osób (w tym siedmiu kandydatów na prezydenta). Większość wkrótce zwolniono. Osoby oskarżone o zorganizowanie demonstracji lub oskarżone o udział w nich przebywają w więzieniach i czekają na procesy sądowe. Prawdopodobnie są poddawane torturom i prześladowane.

Nie dla poniżającej masowej detencji w polskich ośrodkach dla cudzoziemców!

Powiązany temat

Dziennikarze i niezależni obserwatorzy uciszani by świat nie dowiedział się o protestach w Rosji – nowy raport

Powiązany temat

Rosja: Władze wprowadzają nowe przepisy karne by stłumić krytykę wojny w Ukrainie