Akcja w ‘Jadłodajni Filozoficznej’ – Amnesty International

Akcja w ‘Jadłodajni Filozoficznej’

Zespół ds. kobiet Amnesty International 25 maja 2004 r. (wtorek) zorganizował akcję w ramach kampanii -Stop przemocy wobec kobiet- w zaprzyjaźnionej Jadłodajni Filozoficznej (ul Dobra 33) . Od 19.00 zbieraliśmy podpisy pod petycjami w sprawie łamania praw kobiet w Suazi i Meksyku. Po raz pierwszy (i nie ostatni !) zbierałyśmy kolorowe odciski dłoni na płótnie. Odciśnięcie dłoni to rodzaj protestu przeciwko łamaniu praw kobiet w Polsce i na świecie! Pomysł się spodobał – ludzie chętnie w ten sposób protestowali. A my przy okazji opracowaliśmy metodę jak odbić dłoń  na płótnie, żeby nie spłynęła i żeby oczywiście odbijający nie miał pamiątek w postaci plam czy farbowanych rąk! W sumie uzbieraliśmy ponad 100 podpisów – płótno (1,5 m x 2 m) pełne kolorowych dłoni!
Podobną akcję planujemy powtórzyć na większą skale w czasie Dnia Uchodźcy (20 czerwca 2004). Juz teraz wszystkich serdecznie zapraszamy do namiotu Amnesty Inerantional!
Po 20.00 , zagrały nam( zupełnie bez kasy!) dwa  wspaniałe zespoły  Via i Higher Love – wielkie dzięki raz jeszcze dla nich  i właściciela Jadłodajni Filozoficznej!

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!