Petycja

Ahmed nie jest terrorystą!

Uwolnij Syryjczyka skazanego na 10 lat na podstawie węgierskiej ustawy antyterrorystycznej

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1893 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Ahmed H. został uznany za terrorystę i skazany na 10 lat więzienia po udziale w starciach z policją na granicy węgiersko-serbskiej.

W sierpniu 2015 roku Ahmed opuścił swój dom na Cyprze, żeby pomóc rodzicom i 6 innym członkom rodziny opuścić Syrię i znaleźć bezpieczeństwo w Europie. Miesiąc później znaleźli się wśród setek uchodźców stłoczonych na węgierskiej granicy, po tym jak policja odgrodziła przejście graniczne z Serbią.

Część uchodźców próbowała się przedostać przez granicę, w związku z czym rozpoczęły się starcia. Węgierska policja odpowiedziała gazem łzawiącym i armatkami wodnymi, raniąc dziesiątki osób. Niektórzy, w tym Ahmed, rzucali kamieniami. Dostępne nagrania wyraźnie pokazują również Ahmeda, który przez megafon wzywa do zachowania spokoju.

Węgierski sąd uznał Ahmeda za winnego „aktu terroru” na podstawie bardzo niejasnych przepisów antyterrorystycznych i skazał go na 10 lat więzienia.

Czy to brzmi dla Ciebie jak działania terrorystyczne? Ahmed jest w więzieniu, z dala od żony i córek, czekając na postępowanie apelacyjne i licząc, że będzie mógł do nich wrócić na Cypr.

Wezwij węgierskie władze do:

• uwolnienia Ahmeda H. i zaprzestania nadużywania ustawy antyterrorystycznej;
  • wstrzymania się od stwierdzeń łączących migrację z terroryzmem, co może wpływać na uprzedzenia w postępowaniu wobec Ahmeda;
  • umożliwienia powrotu Ahmeda na Cypr po zakończeniu postępowania apelacyjnego.