Pilna Akcja!

Aresztowany za obronę praw człowieka!

Wezwij czeczeńskie władze do uwolnienia Ojuba Titijewa

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2305 zebranych podpisów

Nasz cel 4000

Czeczeński obrońca praw człowieka Ojub Titijew został arbitralnie aresztowany. Przez kilka godzin przetrzymywano go w pełnej izolacji, po czym trafił do aresztu fałszywie oskarżony o posiadanie narkotyków. Jeśli zostanie skazany grozi mu do 10 lat więzienia.

Aktualizacja maj 2018:
3 maja Sąd Najwyższy Republiki Czeczeńskiej potwierdził decyzję sądu pierwszej instancji o przedłużeniu aresztu tymczasowego Ojuba Titijewa do dnia 9 czerwca. 4 maja Sąd Najwyższy odrzucił apelację przeciwko przedłużeniu aresztu Titijewa.

Rano 9 stycznia policjanci wydziału ruchu drogowego zatrzymali i przeszukali samochód Ojuba Titijewa, szefa biura Stowarzyszenia Memoriał w Groznym w Czeczenii. Prawnik Titijewa udał się na komisariat policji, ale nie został wpuszczony, ponadto policjanci zaprzeczyli, że Ojub Titijew znajduje się na komisariacie.

Wbrew prawu policja nie poinformowała rodziny Ojuba Titijewa o jego aresztowaniu, nie miał także dostępu do prawnika, przez kilka godzin przetrzymywano go w zupełnej izolacji. Dopiero po interwencji rosyjskiego rzecznika praw obywatelskich oraz szefa prezydenckiej rady ds. praw człowieka na prośbę kolegów Ojuba Titijewa, czeczeńskie Ministerstwo Spraw Wewnętrznych potwierdziło, że został aresztowany po tym jak podczas przeszukania jego samochodu znaleziono w nim „około 180 gramów substancji o specyficznym zapachu marihuany”.

Ojub Titijew pracował w Groznym w biurze Memoriału od wielu lat i wielokrotnie był zastraszany w związku z wykonywaną przez siebie pracą na rzecz praw człowieka. Amnesty International uważa, że dowody przeciwko Titijewowi zostały sfabrykowane, a więzienie ma być próbą jego uciszenia i utrudnienia działania. Jest więźniem sumienia i musi zostać natychmiast i bezwarunkowo uwolniony!

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie