Pilna Akcja!

Argentyna: uwolnij kobietę więzioną za poronienie!

Domagamy się uwolnienia Belén - kobiety nie powinny być więzione i karane za poronienie czy komplikacje podczas ciąży.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

2225 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

27-letnia Belén poroniła i oskarżono ją o umyślne przerwanie ciąży. Właśnie skazano ją na 8 lat więzienia, a od 2 lat przebywała w areszcie w prowincji Tucuman w północnej Argentynie, gdzie czekała na wyrok. W czasie swoich działań policja i personel medyczny naruszyli jej prawo do prywatności i traktowali w sposób poniżający.

21 marca 2014 roku Belén zgłosiła się do publicznego szpitala w San Miguel de Tucuman z powodu poważnego krwawienia. Lekarz poinformował ją, że poroniła, a płód miał ok. 22 tygodni. Belén nie była świadoma, że była w ciąży. Gdy obudziła się po operacji, wokół jej łóżka stali policjanci, którzy dokonali „oględzin jej ciała”, co można uznać za okrutne, nieludzkie i poniżające traktowanie.

Kobietę oskarżono o samodzielnie przeprowadzoną aborcję i umieszczono w areszcie, gdzie 2 lata czekała na wyrok. Prokurator żądał 25 lat więzienia i uznania, że było to morderstwo. Belén została skazana 3 maja br. na 8 lat więzienia.

Domagamy się uwolnienia Belén – kobiety nie powinny być więzione i karane za poronienie czy komplikacje podczas ciąży. Władze powinny również przestrzegać ich prawa do prywatności, w tym poufności dokumentacji medycznej.

Podpisz petycję i wyślij tweet:

No woman should go to jail for a miscarriage! #FreeBelén @MSALUDTUC

Ninguna mujer debe ir presa por un aborto espontáneo o por complicaciones obstétricas #LibertadParaBelén @MSALUDTUC