Przekaż

podatku
PRZEKAŻ 1% NA OCHRONĘ PRZED PRZEMOCĄ SEKSUALNĄ!

- Broń praw kobiet w Polsce.
- Sprzeciw się przemocy seksualnej.
- Walcz z nami!

PETYCJA

Chrońmy ludzi uciekających przed wojną

Potrzebne jest pilne działanie.

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

5302 zebranych podpisów

Nasz cel 7000

Od 2011 roku w Syrii trwa wojna. Giną cywile. Bombardowane są szpitale i szkoły – miejsca, które miały być dla ludzi schronieniem.

Aktualizacja 24 marca
1 marca Grecja zawiesiła możliwość ubiegania się o azyl. Granica grecko-turecka jest zamknięta. Skrajnie przeludnione obozy na greckich wyspach, brak dostępu do czystej wody i żywności przy fatalnych warunkach sanitarnych sprawiają, że uchodźcy są grupą szczególnie zagrożoną zarażeniem koronawirusem. Na greckiej Lesbos organizacjom pozarządowym zabroniono wstępu do obozu na co najmniej dwa tygodnie.

Kobiety, mężczyźni i dzieci są w potrzasku. Próbują ocalić życie swoje i swoich najbliższych, tymczasem europejskie rządy zamiast udzielić im pomocy, coraz szczelniej zamykają swoje granice. Na granicy greckiej dochodzi do przemocy. Wojsko stacjonuje w regionie przygranicznym, jest wyposażone w ostrą amunicję. Zgodnie z wartościami europejskimi niedopuszczalne jest stosowanie gazu łzawiącego, siły i mierzenie z broni do ludzi uciekających przed wojną.

U granic Europy, na greckich wyspach, czeka ponad 40 000 osób. Jest to największa odnotowana liczba, odkąd podpisano porozumienie między UE i Turcją w 2016 r. Tymczasem kolejne tysiące osób docierają do granicy grecko-tureckiej. Grecja nie może już dłużej, bez solidarnego wsparcia pozostałych członków UE, przyjmować więcej ludzi.

Zamykanie granic, deportowanie osób bez należytego postępowania i odsyłanie ich do miejsc, w których toczy się wojna narusza prawo międzynarodowe. Jest to także po prostu nieludzkie.

Rozwiązaniem nie jest większa liczba straży granicznej, wojska i wyposażenia przemieszczanych na granicę grecko-turecką. Rozwiązaniem jest ochrona ludzi, którzy proszą w sytuacji wojny o azyl. Teraz każdy rząd w UE ma swoją, ważną rolę do odegrania.

Potrzebne jest pilne działanie. Nie zgadzamy się na bierność władz. Wezwij polski rząd do wywiązania się z odpowiedzialności za ochronę ludzi, którzy uciekają przed wojną w Syrii.

Na zdjęciu w nagłówku Uchodźcy i migranci stoja po tureckiej stronie granicy z Grcją w pobliżu Kastanies, 2 marca 2020.  Foto: SAKIS MITROLIDIS/AFP via Getty Images.

List organizacji społecznych do Premiera RP>>>

Letter or Polish NGOs to the Prime Minister Morawiecki>>>