Petycja

Chrońmy pokojowych demonstrantów na Białorusi

Domagaj się ochrony prawa do wolności słowa i do pokojowych zgromadzeń na Białorusi

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

7330 zebranych podpisów

Nasz cel 10000

(Aktualizacja: 10.08.2020):

Dramatyczny weekend na Białorusi. W dniu wyborów władze zatrzymały wielu niezależnych dziennikarzy, obserwatorów wyborów, członków sztabu opozycji i aktywistów. Zablokowały Internet i sieci komórkowe. Na ulice Mińska wyprowadzono wojsko.

Wieczorem ogłoszono zwycięstwo Aleksandra Łukaszenki w najbardziej jak dotąd kwestionowanych wyborach prezydenckich na Białorusi. W nocy Białorusini wyszli na ulice co najmniej kilkunastu miast. Siły policyjne odpowiedziały w brutalny sposób – użyto gazu łzawiącego, granatów hukowych, gumowych kul i armatek wodnych. Wg danych Belsat co najmniej jedna osoba zginęła staranowana policyjnym wozem, a dziesiątki są ranne.

Domagamy się natychmiastowego zakończenia brutalnych represji.

Wraz ze zbliżającymi się wyborami na Białorusi, zaplanowanymi na 9 sierpnia, ludzie wychodzą na ulice, by demonstrować i wyrażać swoje zdanie. Publiczne protesty przeciwko obecnemu prezydentowi Aleksandrowi Łukaszence, starającemu się o reelekcję, stały się bardziej powszechne i silniejsze niż kiedykolwiek indziej w czasie jego nieprzerwanych 26-letnich rządów.

Ale te protesty spotykają się z przemocą i represjami. Świat widział, jak setki pokojowych demonstrantów, dziennikarzy a nawet osób postronnych było zatrzymywanych przez funkcjonariuszy organów ścigania często stosujących nadmierną siłę. W wielu przypadkach, materiały pokazują ludzi brutalnie zaciąganych do nieoznaczonych pojazdów przez grupy niezidentyfikowanych mężczyzn w cywilnych ubraniach. Jeden z demonstrantów opowiedział Amnesty International o tym, jak został skuty kajdankami i rzucony na podłogę pojazdu policyjnego, pomiędzy dwoma siedzeniami, podczas gdy mężczyzna w cywilnym ubraniu postawił stopę na jego brzuchu i zakrył mu oczy, aby ten nie mógł nic zobaczyć.

Brutalne represje stosowane przez białoruskie władze muszą się natychmiast skończyć. Obywatele Białorusi muszą mieć możliwość wyrażania swych poglądów i wyborów poprzez pokojowe korzystanie ze swoich praw.

Wzywamy Ministra Spraw Wewnętrznych Republiki Białorusi do:

• natychmiastowego zakończenia brutalnych represji ze strony policji wobec pokojowych demonstrantów i dziennikarzy,
  • zapewnienia, że prawo do pokojowych zgromadzeń i wyrażania poglądów przez obywateli Białorusi będzie w pełni szanowane i honorowane,
  • zapewnienia, że wszyscy funkcjonariusze organów ścigania, którzy mają kontakt ze społeczeństwem, będą możliwi do zidentyfikowania poprzez nazwisko lub osobiste, przypisane im numery,
  • podjęcia wszelkich możliwych kroków w celu zapewnienia pełnej odpowiedzialności funkcjonariuszy organów ścigania i ich dowódców za wszystkie ich działania.

Podpisz petycję i domagaj się ochrony prawa do wolności słowa i do pokojowych zgromadzeń na Białorusi.