Petycja

Cywile w Syrii muszą być chronieni!

Wezwij strony konfliktu w Syrii do ochrony cywilów

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

6214 zebranych podpisów

Nasz cel 10000

9 października, po ogłoszeniu przez prezydenta Donalda Trumpa decyzji o wycofaniu żołnierzy amerykańskich z północnej Syrii, Turcja rozpoczęła militarną ofensywę na tereny kontrolowane przez siły kurdyjskie. Władze tureckie ogłosiły, że planują utworzyć „strefę bezpieczeństwa” i przesiedlić tam ze swoich terenów około 2 milionów syryjskich uchodźców. Administracja kurdyjska ogłosiła porozumienie z rządem syryjskim Baszara al-Asada, który skierował swoje oddziały wojskowe na północ kraju.

Członkowie kurdyjskiej służby zdrowia w północno-wschodniej Syrii oznajmili, że od początku ofensywy zginęło w Syrii 218 cywilów, w tym 18 dzieci. Tysiące cywilów w północno-wschodniej Syrii od lat cierpią z powodu kolejnych działań militarnych, wielokrotnych przesiedleń i dramatycznych warunków życia. Mają ograniczony dostęp do opieki lekarskiej, edukacji i czystej wody. Nie są w stanie przetrwać konsekwencji kolejnego ataku.

Wzywamy wszystkie strony konfliktu do:

• poszanowania międzynarodowego prawa humanitarnego i ochrony cywilów,
  • nieatakowania terenów i obiektów cywilnych oraz nieprzeprowadzania masowych, nieproporcjonalnych ataków z użyciem artylerii i moździerzy,
  • zapewnienia dostępu dla organizacji humanitarnych niosących pomoc cywilom,
  • zapewnienia bezpiecznego przejścia dla cywilów uciekających z terenów walk.

Wezwij strony konfliktu do ochrony cywilów. Podpisz petycję!

W nagłówku: Syryjska uchodźczyni w obozie niedaleko granicy z Turcją, Styczeń 2019. Photo by NAZEER AL-KHATIB/AFP/Getty Images