Pilna Akcja!

Czeczenia: zatrzymaj porwania i zabójstwa osób LGBTI

Wezwij rosyjskie i czeczeńskie władze do pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

4376 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Mężczyźni postrzegani jako osoby homoseksualne są porywani, torturowani, a nawet zabijani w Czeczenii w ramach skoordynowanej kampanii bezprawia.

1 kwietnia rosyjska niezależna gazeta Nowaja Gazieta udokumentowała, że ponad 100 mężczyzn uważanych za gejów, zostało porwanych w ramach skoordynowanych działań. Mężczyźni byli torturowani i źle traktowani, zmuszani do ujawnienia danych znanych im osób LGBTI. Nowaja Gazieta twierdziła, że zweryfikowała informacje dotyczące co najmniej 3 mężczyzn, którzy zostali zabici przez porywaczy, choć faktyczna liczba zabójstw może być wyższa.

Według doniesień niektórzy z porwanych mężczyzn wrócili do swoich rodzin, prawdopodobnie dlatego, że ich orientacja seksualna nie została potwierdzona przez porywaczy. Jednak pozostają oni w poważnym niebezpieczeństwie z powodu nietolerancji w lokalnej społeczności. Członkowie sieci organizacji LGBTI w Rosji potwierdzili informacje oraz stworzyli infolinię, która pomaga tym, którzy mogą szukać bezpieczeństwa poza regionem.

Czeczeński rząd nie chce w ogóle przyznać, że w Czeczenii żyją osoby homoseksualne. Reakcje czeczeńskich władz były bardzo różne – zaprzeczanie (jak np. Alwi Karimow, rzecznik prasowy prezydenta Ramzana Kadyrowa), odrzucanie informacji jako żartu, czy kierowanie dalszych gróźb. 3 kwietnia rzecznik prasowy rosyjskiej administracji prezydenckiej, Dmitrij Pieskow, poinformował, że Ministerstwo Spraw Wewnętrznych „sprawdzało informacje o domniemanym prześladowaniu mężczyzn o nietradycyjnej orientacji”.

Podpisz petycję i wezwij rosyjskie i czeczeńskie władze do zbadania przypadków uprowadzeń oraz pociągnięcia sprawców do odpowiedzialności!

Pilna Akcja trwa do 5 czerwca 2017.

Zdjęcie: Copyright OLGA MALTSEVA/AFP/Getty Images