Petycja

Domagaj się sprawiedliwości dla zamordowanej aktywistki!

Wezwij brazylijskie władze do pociągnięcia do odpowiedzialności winnych morderstwa Marielle Franco!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

487 zebranych podpisów

Nasz cel 4000

12 marca 2019 roku dwoje ludzi zostało aresztowanych i oskarżonych o przyczynienie się do śmierci Marielle Franco, obrończyni praw człowieka i radnej miejskiej, zamordowanej 14 marca 2018 roku w Rio de Janeiro. Jednak osoby, które zainicjowały spisek, potencjalni pomocnicy i motyw zbrodni nie zostały do tej pory zidentyfikowane.

13 marca 2019 roku przedstawiciele Amnesty International i członkowie rodziny Marielle Franco spotkali się z gubernatorem Rio de Janeiro Wilson’em Witzelem i prokuratorem generalnym Eduardem Gussem z Biura Prokuratora Generalnego Rio de Janeiro. Obaj obiecali, że dochodzenie w sprawie zabójstw Marielle Franco i jej kierowcy, Andersona Gomesa będą trwały, dopóki wszystkie osoby zaangażowane w zbrodnię nie zostaną zidentyfikowane.

Aresztowanie dwóch podejrzanych o zastrzelenie Marielle Franco i Andersona Gomesa było bardzo ważnym pierwszym krokiem, a kolejnym powinno być postawienie ich przed sądem. Dochodzenia w tej sprawie nie mogą zostać wstrzymane, dopóki wszyscy zaangażowani, a w szczególności konspiratorzy, nie zostaną zidentyfikowani i zatrzymani.

Amnesty International publicznie przypomina władzom, że nadal będziemy śledzić tę sprawę i mobilizować ludzi, dopóki nie zdobędziemy odpowiedzi na pytania: kto zlecił zabójstwo Marielle Franco? I dlaczego?

Podpisz petycję i wezwij Gubernatora Rio de Janeiro Wilsona Witzela i Prokuratora Generalnego z Biura Prokuratora Generalnego w Rio de Janeiro Eduarda Gussema do zapewnienia, że śledztwo w sprawie zabójstwa Marielle Franco i Andersona Gomesa będzie trwało dopóki wszyscy sprawcy nie zostaną schwytani i osądzeni

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie