Pilna Akcja!

Domagaj się uwolnienia pakistańskiej chrześcijanki Asi Bibi!

Wezwij władze Pakistanu do uwolnienia Asi Bibi i zapewnienia jej bezpieczeństwa!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

2152 zebranych podpisów

Nasz cel 5000

Aasia Noreen, znana jako Asia Bibi, jest chrześcijanką, która została uznana winną bluźnierstwa i skazana na śmierć w 2010 r. Pomimo uniewinnienia od wszystkich zarzutów przez Sąd Najwyższy, rząd Pakistanu ugiął się pod naciskami brutalnych protestów społecznych i nie pozwolił Bibi opuścić kraju.

Jej sprawa ma zostać ponownie rozpatrzona przez sąd.

Asia Bibi, 54-letnia matka pięciorga dzieci, spędziła 8 lat w celi śmierci, oczekując, aż jej apelacja zostanie rozpatrzona przez pakistański system sądowy. W 2010 r. została oskarżona o obrazę proroka Mahometa. Powodem oskarżenia była jej reakcja na zachowanie rolnika, który nie chciał przyjąć od niej szklanki wody, twierdząc, że jest ona „nieczysta” ponieważ Asia Bibi jest chrześcijanką. Pakistańscy chrześcijanie w Pendżabie są narażeni na kastową oraz religijną dyskryminację.

Trzy lata po przyjęciu apelacji Asi Bibi do rozpatrzenia, 31 października 2018 r., Sąd Najwyższy Pakistanu uniewinnił ją od wszystkich zarzutów, powołując się na niewystarczające dowody. Po ogłoszeniu orzeczenia wybuchły gwałtowne protesty w głównych miastach Pakistanu, gdzie tłumy blokowały drogi i podpalały pojazdy. Premier Imran Khan pojawił się w telewizji, aby podtrzymać werdykt i potępić przemoc. Ale po kolejnych dwóch dniach protestów jego rząd wycofał się.

Delegacja rządu rozpoczęła negocjacje z przywódcami partii politycznej Tehreek-e-Labbaik, którzy poprowadzili protesty i żądają ochrony Mahometa przed bluźnierstwem. Władze zgodziły się, aby nazwisko Asi Bibi zostało dodane do listy osób, które mają zakaz opuszczania kraju, a także, aby Sąd Najwyższy wysłuchał „petycji” wzywającej do unieważnienia wyroku uniewinniającego.

Życie Asi Bibi i jej rodziny jest w poważnym niebezpieczeństwie. Przez cały czas kierowane są pod ich adresem liczne groźby. Zanim zapadł wyrok Sądu Najwyższego, podczas pobytu w więzieniu Asia Bibi była atakowana przez innych osadzonych. Jeśli orzeczenie Sądu Najwyższego zostanie ponownie rozpatrzone i obalone, może jej grozić egzekucja. A jeśli zostanie wypuszczona, grozi jej atak ze strony protestujących tłumów, które będą próbowały powstrzymać ją przed opuszczeniem kraju.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie