Petycja

Nie dla zaostrzania prawa aborcyjnego!

Wezwij polskie władze do niezaostrzania przepisów dotyczących aborcji

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

38853 zebranych podpisów

Nasz cel 50000

Prawa kobiet zagrożone! [for english scroll down]

W Parlamencie trwają prace nad ustawą, która jeśli wejdzie w życie, nałoży kolejne ograniczenia na i tak restrykcyjny już dostęp do legalnej i bezpiecznej aborcji w Polsce.

Parlamentarzyści zdecydują, czy chcą zmienić ustawę o planowaniu rodziny, ochronie płodu ludzkiego i warunkach dopuszczalności przerywania ciąży, tak by znosiła ona możliwość przerwania ciąży w przypadku ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu.

To kolejna próba ograniczenia praw kobiet.

Polskie prawo aborcyjne już teraz jest jednym z najbardziej restrykcyjnych w Europie i nie po raz pierwszy staje w obliczu ryzyka dalszych zaostrzeń. Po bezprecedensowej i masowej mobilizacji społeczeństwa, która objęła cały kraj w październiku 2016 r., projekt ustawy wprowadzającej prawie całkowity zakaz aborcji został ostatecznie odrzucony.

Wesprzyj prawa kobiet w Polsce i wyraź sprzeciw dla kolejnej próby ich podważania.

Podpisz petycję do Prezydenta, Premiera, Posłów i Posłanek, Senatorów i Senatorek RP i wezwij ich do odrzucenia ustawy zaostrzającej prawo aborcyjne w Polsce, która zakłada zniesienie przesłanki ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu jako umożliwiającej przerwanie ciąży.

Nie dla zaostrzenia ustawy!

Women’s rights in Poland under threat!

The Polish Parliament is about to consider a bill that if passed would impose further limitations to the already restricted access to safe and legal abortion in Poland.

Parliamentarians will have to decide if they o amend the 1993 Law on Family Planning (abortion law) with the view of ban severe or fatal foetus impairment from the permitted grounds for termination of pregnancies.

This is a new attempt to curtail women’s rights.

Poland’s abortion law is one of the most restrictive in Europe and it is not the first time that it is at risk of further limitations. After the unprecedented and successful mass mobilizations across the country in October 2016 a bill to impose a near total ban on abortion was finally withdrawn.

Let’s support women’s rights in Poland again in this new attempt to undermine women’s and girls’ human rights.

Please sign the petition calling on the President, the Prime Minister and Members of the Parliament of Poland to reject the bill to amendment to the Polish law (1993 Law on Family Planning) with the view of banning abortions on the grounds of severe or fatal foetal impairment.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie