Pilna Akcja!

Groźba 10 lat więzienia za rozwieszanie plakatów

Wezwij do wycofania zarzutów przeciwko aktywistom i umorzenia postępowania

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

9571 zebranych podpisów

Nasz cel 14000

10 czerwca polskiej aktywistce i aktywiście przedstawiono zarzuty „kradzieży z włamaniem” w związku z akcją plakatową, zarzucającą rządowi zakłamywanie statystyk dotyczących COVID-19. W przypadku skazania, grozi im kara nawet do 10-ciu lat pozbawienia wolności.

Takie zarzuty są bezpodstawne i wydają się mieć na celu ukaranie tych, którzy otwarcie krytykują władze. Wzywamy polskie władze do ich wycofania i umorzenia postępowania w tym zakresie.

8 czerwca około 20:30 mieszkanie Anny, znanej aktywistki z Warszawy, zostało przeszukane przez policję. Nastoletnia córka Anny i jej rodzice byli w domu podczas przeszukania. Zabrano jej stary laptop, telefony i tablet. Około północy została przewieziona w kajdankach na komisariat policji, gdzie pozostała przez następne 41 godzin. Policja przesłuchała ją dopiero 10 czerwca, wcześniej odmawiając jej kontaktu z prawnikiem. Prawnik Anny uważa, że sposób w jaki została potraktowana jest formą prześladowania.

Policja uzasadniała swoje działania obawą zatarcia śladów w postępowaniu w sprawie zastąpienia reklam na przystankach autobusowych plakatami sugerującymi zakłamywanie przez rząd statystyk dotyczących COVID-19. Plakaty przedstawiały Ministra Zdrowia Łukasza Szumowskiego w stroju Zakonu Kawalerów Maltańskich, z napisem „Ewangelia wg Łukasza Sz.” oraz listą zarzutów wobec niego. Jednak argument policji dotyczący zabezpieczenia dowodów wydaje się być mało przekonujący, ponieważ reklamy zostały zastąpione plakatami w dniach 29 i 30 maja, a opisane działania Policji miały miejsce dopiero 10 dni później.

9 czerwca, w związku z tą samą akcją plakatową został zatrzymany drugi aktywista. Został zwolniony przez policję po 20 godzinach. Zarzuty „kradzieży z włamaniem” zostały przedstawione obojgu aktywistom na podstawie artykułu 279 § 1 Kodeksu karnego. W razie skazania, grozi im kara nawet do 10-ciu lat pozbawienia wolności.

Prawo do wolności wypowiedzi obejmuje prawo do poszukiwania, otrzymywania i dzielenia się wszelkiego rodzaju informacjami i ideami, w tym także tymi dotyczącymi spraw publicznych, dyskusji na temat praw człowieka i krytyki władz.

Wezwij do wycofania zarzutów przeciwko aktywistom i umorzenia postępowania w tym zakresie.

Zdjęcie w nagłówku: © Agata Kubis/OKO.press. Protest przed Komendą Główną Policji w Warszawie, czerwiec 2020.
72008