Pilna Akcja!

Kryzys humanitarny w Grecji

Wezwij Donalda Tuska i przywódców państw UE, żeby skutecznie odpowiedzieli na kryzys i zaczęli relokację uchodźców z Grecji!

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

857 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Tysiące osób zostało pozostawionych w straszliwych warunkach w Grecji, zarówno w oficjalnych jak i prowizorycznych obozach. Kryzys humanitarny będzie postępował, jeśli warunki przyjmowania uchodźców nie poprawią się i państwa członkowskie UE nie rozpoczną pilnego przyjmowania uchodźców z Grecji.

Najnowsze dane wskazują, że w Grecji znajduje się obecnie ok. 50 000 uchodźców, osób poszukujących azylu oraz migrantów. Niedaleko przejścia granicznego w Idomeni, ponad 13 000 osób, w tym dzieci, kobiety w ciąży oraz osoby z niepełnosprawnościami, pozostawionych jest bez pomocy w dramatycznych warunkach.

Port w Pireusie, w Atenach, stał się prowizorycznym obozem, gdzie przebywa obecnie około 5 000 osób, które śpią na podłodze terminalu albo w niewielkich namiotach na zewnątrz. Wolontariusze oraz organizacje pozarządowe walczą o zapewnienie podstawowych potrzeb i schronienia. Na początku marca badacze Amnesty International byli świadkami bardzo złych warunków sanitarnych, rodziny spały przez tygodnie na ziemi w małych namiotach na starym lotnisku Elliniko, niedaleko Aten.

Od 19 marca tysiące osób zostało ewakuowanych z wysp greckich, przetransportowano je promami do obozów w Grecji kontynentalnej. Uchodźcy oraz migranci nie zostali poinformowani o tym, co się dzieje, co wywołało chaos oraz zamieszanie. Po zawarciu porozumienia między UE a Turcją, uchodźcy przybywający na greckie wybrzeże są rejestrowani na wyspach i mogą zostać zawróceni do Turcji, po przeprowadzeniu przyspieszonej procedury azylowej. Dodatkowo, zgodnie z nowymi przepisami, obozy na greckich wyspach zostały zamienione w ośrodki detencyjne. W rezultacie UNHCR, zgodnie ze swoją polityką sprzeciwu wobec obowiązkowego aresztowania,  zawiesił część swojej działalności  w ośrodkach na wyspach.

Z powodu złych warunków przyjmowania uchodźców oraz przeciążenia Grecji procedurami azylowymi, wynegocjowany na szczeblu UE program relokacji wciąż nie funkcjonuje w prawidłowy sposób, los tysięcy uchodźców którzy potrzebują pilnej pomocy jest zagrożony. Państwa członkowskie uzgodniły podział relokacji 66 000 osób z Grecji, ale do tej pory tylko 569 zostało skutecznie relokowanych. Nadal jest niejasne, w jaki sposób umowa UE-Turcja wpłynie na los uchodźców już pozostawionych w tragicznych warunkach.

Powiązany temat

UE: Orwellowska legislacja antyterrorystyczna pozbawia praw pod przykrywką ich ochrony