Petycja

Nazanin musi wrócić do rodziny!

Wezwij irańskie władze do uwolnienia irańsko-brytyjskiej pracowniczki ngo

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

1929 zebranych podpisów

Nasz cel 3000

Nazanin Zaghari-Ratcliffe, irańsko-brytyjska pracowniczka organizacji pozarządowej, od 3 lat jest niesprawiedliwie pozbawiona wolności. Przebywa w irańskim więzieniu z dala od rodziny, bez dostępu do właściwej pomocy medycznej.

W 2016 roku podczas wakacji i wizyty u rodziców w Iranie ze swoją roczną córką Gabriellą, Nazanin została aresztowana. Wcześniej podróżowała do Iranu wiele razy bez żadnych problemów. Pracowała dla Thomson Reuters Foundation, brytyjskiej organizacji charytatywnej. Najwyraźniej ten fakt został wykorzystany przez władze Iranu do postawienia jej zarzutów szpiegostwa i uznania ją za winną „członkostwa w nielegalnej grupie”. Nie ma dowodów na to, że Nazanin zrobiła coś złego – jej praca nie jest w żaden sposób nielegalna!

Przez wiele miesięcy od zatrzymania była przetrzymywana w samotności i nie mogła skontaktować się z rodziną ani prawnikiem. Jej rodzinie nie podano przyczyn jej uwięzienia. Nazanin została skazana na 5 lat więzienia. Cierpi psychicznie i fizycznie. W listopadzie 2016 r. napisała list pożegnalny (wskazujący na tendencje samobójcze), zaadresowany do rodziny. Władze irańskie nie zapewniają jej właściwej opieki ani leczenia, którego potrzebuje.

20 zł miesięcznie
Pomagaj organizować akcje i kampanie
30 zł miesięcznie
50 zł miesięcznie