Nie dla represji wobec osób niosących pomoc – Amnesty International

Petycja

Nie dla represji wobec osób niosących pomoc

Wezwij Premiera Morawieckiego by powstrzymać represje wobec obrońców praw człowieka na polsko białoruskiej granicy

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
Proszę poprawić błędy formularza.

10514 Zebranych podpisów

Nasz cel 10000

Straszenie bronią, brutalne zatrzymania, nagonka w mediach rządowych, przeszukania, przesłuchania, nieuzasadnione legitymowanie i inne formy nękania. Tak nie może wyglądać odpowiedź na pomoc humanitarną.

Podczas gdy na granicy z Ukrainą widzimy ogromną solidarność z uchodźcami, a służby ramię w ramię z wolontariuszami starają się pomóc ludziom uciekającym przed wojną, na granicy polsko-białoruskiej osoby niosące pomoc doświadczają narastających represji. Tak jak uchodźcom i migrantom przekraczającym tę granice odmawia się ich praw, tak osoby im pomagające stoją w obliczu szeregu wyzwań i ataków ze strony państwa.

Przypominamy: bezinteresowne niesienie pomocy osobom znajdującym się w sytuacji zagrożenia życia i zdrowia jest legalne. To przemoc i nieudzielenie pomocy osobie znajdującej się w niebezpieczeństwie jest przestępstwem.

Ratowanie ludzkiego życia zasługuje na najwyższe moralne uznanie. Osoby decydujące się ratować uchodźców i migrantów są to ludzie o dobrych sercach, którzy nie mogąc bezczynnie patrzeć na bierność państwa i cierpienie innych, przewracają swoje życie do góry nogami. Wyręczają państwo w jego obowiązkach, w zamian za co, zamiast otrzymywać wsparcie i uznanie, doświadczają ataków, są oczerniane, zastraszane i zniechęcane do swoich działań.

Okaż solidarność osobom, które są gotowe nieść pomoc pomimo represji ze strony państwa! Sprzeciw się zastraszaniu obrońców praw człowieka!

Zdjęcia w nagłówku: Ola, Ula i Kuba, osoby niosące pomoc humanitarną na granicy. ©Karol Grygoruk