Petycja

Nie oddamy konwencji antyprzemocowej!

Powiedz polskim władzom, że sprzeciwiasz się wypowiedzeniu Konwencji, która chroni kobiety

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

10610 zebranych podpisów

Nasz cel 15000

Pod koniec 2016 roku Ministerstwo Sprawiedliwości rozpoczęło prace nad projektem wypowiedzenia Konwencji Rady Europy o zapobieganiu i zwalczaniu przemocy wobec kobiet i przemocy domowej, przesyłając stosowny wniosek do uzgodnień międzyresortowych. Wzywamy polskie władze do ochrony, przestrzegania i promowania praw kobiet zgodnie z międzynarodowymi zobowiązaniami Polski oraz do niepodejmowania żadnych kroków w celu wypowiedzenia Konwencji.

Konwencja została opracowana przez wszystkie państwa Rady Europy w 2011 roku. Do tej pory podpisały ją 43 kraje, a 22 dokonały ratyfikacji, w tym Polska. Konwencja ustanawia minimalny standard w zakresie rozwijania mechanizmów zapobiegania i ścigania przemocy wobec kobiet i przemocy domowej oraz ochrony przed tym zjawiskiem. Państwa, które ją ratyfikowały, zobowiązały się do chronienia i wspierania osób doświadczających przemocy, w tym do stworzenia dla nich bezpłatnego telefonu zaufania, schronisk, świadczenia usług zdrowotnych oraz wsparcia psychologicznego i prawnego.

Amnesty International czynnie promowała Konwencję oraz wspierała proces jej ratyfikacji przez Polskę, do czego doszło w kwietniu 2015. Do tej pory Polska nie wdrożyła w pełni jej postanowień. Wypowiedzenie Konwencji będzie miało konsekwencje dla milionów kobiet i dziewcząt w Polsce oraz dla organizacji działających na rzecz kobiet, które zostały zgwałcone, doświadczają przemocy domowej czy molestowania. Z ostatnich statystyk policji wynika, że w 2015 roku prawie 70000 kobiet oraz 17000 dzieci padło ofiarą przemocy domowej, 2410 kobiet zgłosiło gwałt (organizacje pozarządowe szacują, że zgłaszane jest tylko 15-30% przypadków). Polski rząd powinien podjąć działania w kierunku pełnej implementacji konwencji.

AKTUALIZACJA: 10 stycznia 2017 r. min. Adam Lipiński, Pełnomocnik Rządu ds. Równego Traktowania w wystąpieniu kierowanym do dr. Adama Bodnara (RPO) poinformował, że Rząd nie podjął i nie zamierza prowadzić prac zmierzających do wypowiedzenia Konwencji. Niemniej aktualne pozostaje wezwanie polskich władz do należytej implementacji Konwencji oraz do niepodejmowania w przyszłości żadnych kroków w celu jej wypowiedzenia.

Pokaż, że Konwencja jest dla Ciebie ważna. Sprzeciw się jej wypowiedzeniu! Podpisz!