Petycja

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

1122 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

2016 rok był najbardziej tragicznym pod względem liczby osób, które zginęły lub zostały uznane za zaginione na Morzu Śródziemnym. Ponad 4500 mężczyzn, kobiet i dzieci utonęło albo zaginęło podczas ucieczki na niezdatnych i przeludnionych łodziach. W 2017 roku poziom śmiertelności wzrósł trzykrotnie w stosunku do drugiej połowy 2015 r.

Pomimo tego, europejskie rządy zmniejszyły liczbę łodzi patrolujących morze, zrzucając odpowiedzialność za ratowanie życia na morzu na organizacje pozarządowe. Zamiast ratować życie oraz zapewnić bezpieczne drogi dla ludzi rozpoczynających desperackie przeprawy przez morze, Europa rozpoczęła współpracę z libijskimi władzami w celu przechwytywania łodzi z uchodźcami oraz migrantami i zawracania ich do Libii, gdzie są zatrzymywani i doświadczają straszliwych nadużyć, w tym tortur oraz gwałtów.

Ratowanie ludzi na Morzu Śródziemnym tylko po to, aby odesłać ich z powrotem do piekła Libii, nie jest ratunkiem. Musimy to zatrzymać. Ratowanie życia jest naszym moralnym i prawnym obowiązkiem. Tak jak zapewnianie ochrony i wsparcia uchodźcom.

Wybieramy ratowanie życia. Żądaj od władz UE i Polski tego samego. Podpisz petycję!

Fot. CC Atribution 2.0 Generic.