Petycja

Nie zostawiaj ich na mrozie!

Najpierw mrozy, teraz silne deszcze i ciągły brak odpowiedniego wsparcia - uchodźcy walczą o przetrwanie na greckich wyspach

Zobacz treść petycji

Imię musi zawierać przynajmniej 2 litery
Nazwisko musi zawierać przynajmniej 2 litery
Adres e-mail powinien mieć format: mail@example.com
* pola obowiązkowe
Proszę poprawić błędy formularza.

931 zebranych podpisów

Nasz cel 2000

Uchodźcy uwięzieni na greckich wyspach z powodu nieludzkiej polityki UE zmagają się z wyjątkowo ciężkimi warunkami pogodowymi. Do lutego 2017 były to bardzo ciężkie mrozy i cały czas warunki pozostają bardzo złe. Ludzie zostali pozostawieni samym sobie, dosłownie u progu Europy. Jakie społeczeństwa traktują ludzi w taki sposób?

Od przyjęcia w marcu Porozumienia UE-Turcja, europejscy przywódcy zatrzymali na greckich wyspach osoby poszukujące azylu licząc na odesłanie ich z powrotem do Turcji, niesłusznie zakładając, że ich prawa będą tam respektowane. Jednak zawracanie uchodźców nie odbywa się w taki sposób, w jaki oczekują przywódcy, a skutkuje przeciążeniem, rosnącym niepokojem i zniszczonymi nadziejami.

Na wyspie Lesbos niektóre z rodzin zostały przeniesione do hoteli oraz innych schronień, ale w Morii oraz na wyspie Samos ludzie wciąż żyją w namiotach, narażeni na silne deszcze oraz trudne warunki pogodowe. Uchodźcy próbują przetrwać bez ogrzewania.

Ta sytuacja zapisze się w historii jako plama na naszym zbiorowym sumieniu.

Domagaj się od polskiego rządu oraz Przewodniczącego Komisji Europejskiej Jean-Claude’a Junckera, aby ludzkie życie stawiano na pierwszym miejscu oraz wezwij do współpracy z innymi rządami UE w celu przeniesienia uchodźców z greckich wysp do innych krajów Europy.

Musimy działać!

Zdjęcie – Moria, wyspa Lesbos, 7 stycznia 2017, Copyright: STR/AFP/Getty Images